Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z rabarbarem Babci Irenki =)

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanka
cukier 0,5 szklanka
cukier waniliowy 16 g
jajko 2
masło roztopione 70 g
mleko 3/4 szklanki
drożdże 20 g
sól
rabarbar 400 g
masło miękkie 75 g
cukier 60 g
mak 100 g
cukier waniliowy 16 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z rabarbarem Babci Irenki =)

Do miski wsypuję przesianą mąkę.W środek wsypuję rozkruszone drożdże, dwie łyżki cukru i zalewam połową ciepłego mleka. Wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawiam na 15 – 20 minut aby wyrosła. Masło roztapiam w ciepłym mleku. Do podrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Następnie odstawiam w ciepłe miejsce aż masa się podwoi (ok godzina - czasem dłużej). Po tym szybko ale lekko ostatecznie ugniatamy ciasto. Kładziemy nasze ciasto na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. (lub wyłożoną papierem do pieczenia). Na górę dajemy pokrojony rabarbar i posypujemy cukrem (ok. 2 łyżki) Na samą górę dajemy kruszonkę (wszystkie składniki kruszonki ugniatamy dłońmi "ucieramy" i sypiemy na ciasto). Drożdżówkę piekę przez ok. 45min w temp. 180°C. Smaczności !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 04.10.2012 21:01
bardzo mi smakują ciasta z rabarbarem
Grażyna13 21.08.2012 12:59
Uwielbiam :)
czekoladka_m 09.08.2012 20:25
mniam, moja ulubiona;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak