Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z masłem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 60 dag
żółtko jajek 3 sztuki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier 3 łyżki
margaryna 15 dag
drożdże 5 dag
mleko 2 szklanki
sól
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z masłem

Do letniego mleka wsypać drożdże. Dodać cukier. Dać do wyrośnięcia. Do osobnej miski wsypać mąkę i dodać do niej szczyptę soli oraz cukier wanilinowy. Wymieszać dokładnie. Dodać żółtka oraz rozczyn przygotowany z drożdży. Wyrobić ciasto. Pod koniec wlać roztopioną ciepłą margarynę. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Przełożyć do miski, którą można włożyć do piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, pokroić a każdy kawałek nasmarować masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owocówka 30.11.2011 09:54
zjadłabym :D
pioge7 25.11.2011 08:25
super
malaczarna23 14.11.2011 12:38
super
Ela15 28.10.2011 08:31
pyszna
Kate131 08.10.2011 09:11
uwielbiam taką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak