Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z marmoladą i lukrem

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 600 g
drożdże 50 g
cukier 4 łyżka
cukier wanilinowy 1 łyżka
margaryna 125 g
mleko 3/4 szk
jajko 3
cukier 1 szczypta
marmolada 500 g
lukier

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z marmoladą i lukrem

Kroki postępowania

1
600 g mąki pszennej typ 500
50 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125 margaryny ( miękkiej )
ok. 3/4 szk letniego mleka
3 jajka
1 szczypta cukru
500 g wieloowocowej marmolady
Lukier :
cukier puder
sok z cytryny
pomarańczowy barwnik spożywczy

Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, dodać łyżeczkę mąki i kilka łyżek letniego mleka. Wymieszać zaczyn i zostawić zakryty ściereczką do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, margarynę pokrojoną na kawałki, rozbełtane jajka a na koniec resztę letniego mleka i lekko przemieszać. Następnie dodać wyrośnięty zaczyn i dłońmi wyrobić gładkie, elastyczne i miękkie ciasto. Gdyby okazało się za luźne dodać odrobinę mąki.
Krok 1 - Drożdżówka z marmoladą i lukrem foto
2
Wyrobione ciasto rozpłaszczyć na blacie, rozwałkować na kształt prostokąta i oprószyć mąką. Na ciasto rozsmarować marmoladę
Krok 2 - Drożdżówka z marmoladą i lukrem foto
3
i zwinąć w roladę.
Krok 3 - Drożdżówka z marmoladą i lukrem foto
4
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia a boki posmarować margaryną. Roladę przekroić na 7 kawałków i ułożyć w blasze.
Krok 4 - Drożdżówka z marmoladą i lukrem foto
5
Posmarować mlekiem i zostawić do podrośnięcia.
Krok 5 - Drożdżówka z marmoladą i lukrem foto
6
Blachę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika, nastawić zegar na 50 minut a temperaturę na 170 stopni.Po upływie 25 minut zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec do końca czasu.
Krok 6 - Drożdżówka z marmoladą i lukrem foto
7
Drożdżówkę po upieczeniu wystudzić i polać przygotowanym lukrem.
Krok 7 - Drożdżówka z marmoladą i lukrem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabi44 27.02.2014 19:35
Lubię urozmaicone drożdżówki.
Poison1988 27.02.2014 19:02
wygląda cudownie :) niemalże czuję jej smak ;)
gibli 27.02.2014 18:51
jest smaczna)
kasienka23 27.02.2014 18:50
pyszna drożdżówka!
adelajda 27.02.2014 18:33
lubię ciasta drożdżowe
2milutka 27.02.2014 18:22
takie jak lubie;)
Czyki 27.02.2014 18:09
Taka drożdżówka musi być wspaniała:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak