Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z marmoladą i lukrem
Kroki postępowania
50 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125 margaryny ( miękkiej )
ok. 3/4 szk letniego mleka
3 jajka
1 szczypta cukru
500 g wieloowocowej marmolady
Lukier :
cukier puder
sok z cytryny
pomarańczowy barwnik spożywczy
Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, dodać łyżeczkę mąki i kilka łyżek letniego mleka. Wymieszać zaczyn i zostawić zakryty ściereczką do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, margarynę pokrojoną na kawałki, rozbełtane jajka a na koniec resztę letniego mleka i lekko przemieszać. Następnie dodać wyrośnięty zaczyn i dłońmi wyrobić gładkie, elastyczne i miękkie ciasto. Gdyby okazało się za luźne dodać odrobinę mąki.