Drożdżówka z marmoladą i lukrem

Drożdżówka z marmoladą i lukrem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    600 g
  • drożdże

    50 g
  • cukier

    4 łyżka
  • cukier wanilinowy

    1 łyżka
  • margaryna

    125 g
  • mleko

    3/4 szk
  • jajka

    3
  • cukier

    1 szczypta
  • marmolada

    500 g
  • lukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżówka z marmoladą i lukrem foto
600 g mąki pszennej typ 500
50 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125 margaryny ( miękkiej )
ok. 3/4 szk letniego mleka
3 jajka
1 szczypta cukru
500 g wieloowocowej marmolady
Lukier :
cukier puder
sok z cytryny
pomarańczowy barwnik spożywczy

Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, dodać łyżeczkę mąki i kilka łyżek letniego mleka. Wymieszać zaczyn i zostawić zakryty ściereczką do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, margarynę pokrojoną na kawałki, rozbełtane jajka a na koniec resztę letniego mleka i lekko przemieszać. Następnie dodać wyrośnięty zaczyn i dłońmi wyrobić gładkie, elastyczne i miękkie ciasto. Gdyby okazało się za luźne dodać odrobinę mąki.
Krok 2 - Drożdżówka z marmoladą i lukrem foto
Wyrobione ciasto rozpłaszczyć na blacie, rozwałkować na kształt prostokąta i oprószyć mąką. Na ciasto rozsmarować marmoladę
Krok 3 - Drożdżówka z marmoladą i lukrem foto
i zwinąć w roladę.
Krok 4 - Drożdżówka z marmoladą i lukrem foto
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia a boki posmarować margaryną. Roladę przekroić na 7 kawałków i ułożyć w blasze.
Krok 5 - Drożdżówka z marmoladą i lukrem foto
Posmarować mlekiem i zostawić do podrośnięcia.
Krok 6 - Drożdżówka z marmoladą i lukrem foto
Blachę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika, nastawić zegar na 50 minut a temperaturę na 170 stopni.Po upływie 25 minut zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec do końca czasu.
Krok 7 - Drożdżówka z marmoladą i lukrem foto
Drożdżówkę po upieczeniu wystudzić i polać przygotowanym lukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Gabi44

27.02.2014 19:35
Lubię urozmaicone drożdżówki.

Poison1988

27.02.2014 19:02
wygląda cudownie :) niemalże czuję jej smak ;)

gibli

27.02.2014 18:51
jest smaczna)

kasienka23

27.02.2014 18:50
pyszna drożdżówka!

adelajda

27.02.2014 18:33
lubię ciasta drożdżowe

2milutka

27.02.2014 18:22
takie jak lubie;)

Czyki

27.02.2014 18:09
Taka drożdżówka musi być wspaniała:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat