Wszystkie produkty powinny mieć temp. pokojową. W misce połączyć ze sobą pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 1/2 szklanki letniego mleka. Całość dobrze wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość (około 15-20 min). Mąkę przesiać. Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyciągnąć środek, następnie połączyć go z cukrem. W dużej misce połączyć mąkę, cukier, rozczyn, jajko i sól. Wyrobić ciasto rękoma. Na koniec dodać roztopiony, ostudzony tłuszcz, połączyć na gładkie ciasto, jeśli będzie potrzeba dodać mąki.
W średniej misce połączyć masło, mąkę i cukier, całość wyrabiać palcami aby powstały grudki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Z gotowego ciasta urywać kawałek, formować placek, posypać go umytymi, jagodami i kruszonką. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 25-30 min.