Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z jagodami

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 60 dkg
jajko 2 szt
drożdże świeże 4 dkg
mleko 2% 1 szklanka
margaryna 1/3 kostki
cukier kryształ 5 łyżek
kruszonka
margaryna 1/2 kostki
cukier kryształ 3/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
jagody

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z jagodami

Przygotować zaczyn: drożdże rozmieszać z 2 łyżkami cukru, zalać 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodać 4 łyżki mąka, wymieszać. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotowany zaczyn wylać do przesianej do miski mąki i odstawić do wyrośnięcia.

Po około 15-20 minutach dodać pozostałe składniki ciasta (margarynę rozpuścić) i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać jagodami i kruszonką przygotowaną z margaryny, cukru i mąki.
Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czarrna 08.03.2014 09:52
Znika jeszcze ciepła :)
Mira85 08.03.2014 09:30
pyszne drożdżówki
Jarek123 08.03.2014 09:22
Smaki wiosny :)
treonina 07.03.2014 23:03
uwielbiam takie
Niki22 07.03.2014 22:57
pyycha drożdżowe ciacho :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak