Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z jabłkiem
Kroki postępowania
Jabłka:
Świeże jabłka ścieramy na tarce.
Kruszonka:
30 gram, masła, mąki, cukru zagniatamy:)
Ciasto:
0.5 szklanki ciepłego mleka, łyżeczka cukru, 2 łyżeczki mąki i drożdże wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z pozostałym cukrem i wymieszać z masą z drożdży. Wsypać mąkę, wlać resztę mleka, rozpuszczoną zimną margarynę i wsypać cukier waniliowy. Zagniatać aż będzie gładkie. odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, posypać startym jabłkiem i posypać kruszonką. Odstawić na ciepły piekarnik, by wyrosło.
Piec około 40 minut w 180 stopniach. Jak wystygnie, polać lukrem.