Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z czarnymi porzeczkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 5 łyżek
Ciasto:
drożdże 5 dag
jajko 3 szt
sól 1 szczypta
olej 0,5 szkl
mleko 3,2% 0,5 szkl
cukier puder 1 szkl
cukier wanilinowy 16 g
mąka tortowa 2,5 szkl
kandyzowana skórka pomarańczy 10 g
kruszonka
mąka tortowa 70 g
masło 35 g
cukier puder 35 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
lukier
sok z cytryny 2 łyżki
cukier puder
porzeczki czarne 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z czarnymi porzeczkami

Kroki postępowania

1
Porzeczki są soczyste, w związku z tym pozbywamy się części soku. Owoce rozdrabniamy i posypujemy cukrem (ok. 5 łyżek). Odstawiamy je na ok. 2 godziny. Po tym czasie porzeczki przecedzamy przez sito i zlewamy sok, który możemy wykorzystać do innej potrawy.
Krok 1 - Drożdżówka z czarnymi porzeczkami foto
2
Do dużej miski plastikowej wkładamy po kolei: rozdrobnione drożdże, jajka (przebijamy żółtka), szczyptę soli, olej, zimne mleko, 1 szkl cukru pudru, cukier waniliowy, mąkę tortową. Miskę przykrywamy czysta ściereczką i odstawiamy na 2 godziny.
Krok 2 - Drożdżówka z czarnymi porzeczkami foto
3
Po tym czasie wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy jeszcze na 2 godziny. Do masy drożdżowej dodajemy rodzynki i kandyzowana skórkę pomarańczową.
Krok 3 - Drożdżówka z czarnymi porzeczkami foto
4
Robimy kruszonkę: zimne masło mieszamy z mąką tortową, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ręcznie ciasto „formując” okruchy.
Krok 4 - Drożdżówka z czarnymi porzeczkami foto
5
Przekładamy masę drożdżową do posmarowanej tłuszczem formy. Rozkładany na cieście przygotowane owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto drożdżowe wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temp, 200 st. C ok. 50 min. Upieczona drożdżówkę studzimy i polewamy lukrem, który robimy z soku z cytryny wymieszanego cukrem pudrem. Do soku z cytryny dodajemy tyle cukru pudru, aż uzyskamy gęsty lukier. Na wierz ciasta można jeszcze posypać sam cukier puder co dodatkowo zagęści lukier i utworzy słodką warstwę kontrastującą z kwaskowatymi porzeczkami. SMACZNEGO!
Krok 5 - Drożdżówka z czarnymi porzeczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 02.03.2014 09:26
moje słodkości
barbara11561 12.02.2014 15:24
pyszne ciasto,lubię takie :)
as28 25.10.2013 21:10
mniam mniam
gosia56 17.09.2013 20:47
napewno pyszna
as28 01.09.2013 10:25
fajna drożdżówka
Halina14 21.08.2013 14:42
super drożdżówka
fotoviderek 17.08.2013 09:32
Świetne drożdżówki :)
everay 14.08.2013 20:55
uwielbiamy drożdzóweczki
Agata3 14.08.2013 14:59
Świetna ta drożdżówka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak