Drożdżówka z cytrynową i pomarańczową posypką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2,75 szkl.
  • cukier

    1/4 szkl.
  • drożdże

    25 g
  • mleko ciepłe

    1/3 szkl.
  • woda

    1/4 szkl.
  • masło

    60 g
  • jajka

    2 szt.
  • cukier

    1/2 szkl.
  • skórka z cytryny

    4 łyż.
  • skórka z pomarańczy lub limonki

    2 łyż.
  • masło

    40 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżówka z cytrynową i pomarańczową posypką foto
Rozczyn drożdżowy: W kubku rozkruszam drożdże, dodaję cukier, wlewam ciepłe mleko i dodaję 2 łyżki mąki, mieszam dokładnie i odstawiam rozczyn na 15 minut.
Krok 2 - Drożdżówka z cytrynową i pomarańczową posypką foto
Dwie szklanki mąki przesiewam do miski z solą, dodaję wyrośnięty rozczyn i mieszam dokładnie.
Mleko z masłem podgrzewam, aż tłuszcz się rozpuści, wtedy zdejmuję rondel z palnika, wlewam wodę i odstawiam do ostudzenia. Do miski z mąką dodaję ostudzone masło z mlekiem i mieszam wszystko drewnianą łyżką. Wyrabiam ciasto mikserem dodając po jednym jajku. Wsypuję pół szklanki mąki i chwilę wyrabiam, aż ciasto stanie się miękkie i gładkie, ale będzie nadal lepiące.
Ciasto wykładam na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiam przez kilka minut, podsypując blat resztą mąki (ciasto powinno być miękkie i elastyczne jak plastelina i nie kleić się do dłoni).
Wyrobione ciasto przekładam do miski, przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Krok 3 - Drożdżówka z cytrynową i pomarańczową posypką foto
Posypka cytrynowa: Cukier wsypuję do miseczki i mieszam ze startą na małcyh oczkach tarki skórką z cytryn i pomarańczy.
Foremkę keksową o wymiarach 10 cm na 30 cm wykładam papierem do pieczenia.
40 g masła rozpuszczam w rondelku, pozostawiam do ostudzenia.
Krok 4 - Drożdżówka z cytrynową i pomarańczową posypką foto
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat i wałkuję na prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm, smaruję roztopionym i ostudzonym masłem. Prostokątny placek kroję na 5 poprzecznych pasów (o wymiarach 30 x 10 cm).
Pierwszy pasek ciasta oprószam cytrusową posypką (1,5 łyżki), przykrywam drugim, posypuję cytrusową mieszanką, przykrywam trzecim paskiem, posypuję mieszanką, przykrywam czwartym paskiem, posypuję mieszanką, przykrywam ostatnim piątym paskiem ciasta i posypuję cukrową mieszanką.
Krok 5 - Drożdżówka z cytrynową i pomarańczową posypką foto
Po czym kroję złożone ciasto w poprzek na 8 równych części i układam je pionowo w keksówce. Po bokach powinno zostać trochę wolnego miejsca. Keksówkę z ciastem przykrywam i pozostawiam na 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Krok 6 - Drożdżówka z cytrynową i pomarańczową posypką foto
Ciasto wstawiam do nagrzanego do temperatury 180*C piekarnika i piekę około 30 minut, aż wierzch się zrumieni.
Krok 7 - Drożdżówka z cytrynową i pomarańczową posypką foto
Po kilkunastu minutach wyjmuję ciasto z formy i studzę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 09.12.2014 07:54
Bardzo apetyczna drożdżówka.
Kasiaaa 07.04.2014 17:33
Bardzo smaczna:)
iziona 24.07.2013 13:02
Śliczne ciasto, muszę kiedyś się zebrać w sobie i zrobić takie odrywane ciasto
Piotr-21 24.07.2013 12:38
na śniadanie jak znalaz
Barbara/zuza22_85 24.07.2013 12:29
prosta i smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat