Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z budyniem i śliwkami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto drożdżowe z budyniem z dodatkiem soczyście dojrzałych śliwek jest najlepszym ciastem w naszym domu. SMACZNEGO!!!

Składniki:

drożdże świeże 7 dag
mleko ciepłe 1.5 szklanki
cukier 0.75 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
margaryna 10 dag
mąka tortowa 70 dag
sól 1 szczypta
śliwki 50 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
budyń śmietankowy 1 opakowania
cukier puder 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z budyniem i śliwkami

Przygotowanie:

1
drożdże rozetrzeć w misie robota z 1/2 szklanki letniego mleka i z łyżką cukru i mąki, odstawić na 30 minut do podrośnięcia zaczynu

do zaczynu wsypać mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać stopiony letni tłuszcz, hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut
Krok 1 - Drożdżówka z budyniem i śliwkami foto
2
ciasto posypać trochę mąką na wierzchu, przykryć misę talerzem i do wyrośnięcia na około 1 godzinę
Krok 2 - Drożdżówka z budyniem i śliwkami foto
3
budyń ugotować wg opisu na opakowaniu i wystudzić na letni, forma z papierem do pieczenia 34x25 cm, ciasto drożdżowe wyłożyć na blachę, budyń rozłożyć na wierzchu ciasta
Krok 3 - Drożdżówka z budyniem i śliwkami foto
4
śliwki bez pestek, połówki śliwek maczać w tartej bułce i układać na budyniu skórką do dołu
Krok 4 - Drożdżówka z budyniem i śliwkami foto
5
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem
Krok 5 - Drożdżówka z budyniem i śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak