Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z borówką!

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
jajko 2 sztuki
cukier 5 łyżek
borówka amerykańska 200 gram
olej 6 łyżek
sól szczypta
olejek śmietankowy 4 krople
jogurt gęsty 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z borówką!

Kruszonka

2/3 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
60 g masła

Składniki na kruszonkę rozcieramy palcami.


Jajka ubijamy z cukrem. Wlewamy jogurt i ponownie ubijamy. Wlewamy olej. Mąkę łączymy razem z drożdżami i solą i dodajemy do masy, wyrabiamy ręcznie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy do niej połowę ciasta, na to umyte borówki i znów ciasto. Odstawiamy ponownie do wyrastania. Ja włożyłam je do lekko nagrzanego piekarnika na około 15 minut.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 minut.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 27.03.2013 08:56
ciekawy przepis:)
Paweł10 22.07.2012 09:44
smacznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak