Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka maślana ze śliwkami i kruszonką

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka tortowa 650
cukier puder 1 szkl.
jajko 3 średnie
esencja waniliowa 1-2 łyżki
masło 150 g
mąka kukurydziana 2-3 łyżki
mleko 2% 1 szkl.
drożdże 50 g
sól 1/3 łyżeczki
puree 1/2 szkl. ziemniaczane

KRUSZONKA

mąka tortowa typ 405 ile zabierze
płatki owsiane spora garść
budyń waniliowy 1 op.
cukier kryształ 1/2 szkl.
masło 100 g

Porada

Ja ułożyłam na wierzchu ciasta połówki mrożonych śliwek węgierek - można je zastąpić innymi owocami np. świeżym rabarbarem, jabłkami, czereśniami, brzoskwiniami czy wiśniami.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka maślana ze śliwkami i kruszonką

Kroki postępowania

1
Rozetrzeć palcami wszystkie składniki kruszonki, aż zaczną się tworzyć dość zwarte grudki - włożyć do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Krok 1 - Drożdżówka maślana ze śliwkami i kruszonką foto
2
Mąkę pszenną połączyć z kukurydzianą oraz solą.
Krok 2 - Drożdżówka maślana ze śliwkami i kruszonką foto
3
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, aż zrobią się płynne, dolać mleko i dodać 1 łyżkę mąki pszennej. Odstawić na kilka minut. Połączyć z puree ziemniaczanym i delikatni wymieszać. Wbić jajka w temperaturze pokojowej.
Krok 3 - Drożdżówka maślana ze śliwkami i kruszonką foto
4
Do mąki dodać cukier puder i esencję waniliową.
Krok 4 - Drożdżówka maślana ze śliwkami i kruszonką foto
5
Zarobić ciasto dolewając stopione i przestudzone masło.
Krok 5 - Drożdżówka maślana ze śliwkami i kruszonką foto
6
Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia i aktywności drożdży.
Krok 6 - Drożdżówka maślana ze śliwkami i kruszonką foto
7
Przełożyć do płaskiej szerokiej blachy natłuszczonej masłem i posypanej bułką tartą - rozciągnąć na całą powierzchnię formy. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek (rozcięciem do góry) - ja użyłam rozmrożonych i osączonych z nadmiaru soku.
Krok 7 - Drożdżówka maślana ze śliwkami i kruszonką foto
8
Śliwki, jeśli są bardzo soczyste, można posypać niewielką ilością dobrej bułki tartej (najlepiej domowej), a na wierzchu rozłożyć dowolną ilość kruszonki.
Krok 8 - Drożdżówka maślana ze śliwkami i kruszonką foto
9
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-175*C, z dolną grzałką, a po 45 minutach, jeśli ciasto jest blade, włączyć termoobieg i dopiec przez 10-15 minut - można też zwiększyć wtedy temp. do 180*C.
Krok 9 - Drożdżówka maślana ze śliwkami i kruszonką foto
10
Studzić w uchylonym piekarniku. Kroić dopiero, kiedy drożdżówka jest letnia lub jak zupełnie ostygnie. Można przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Krok 10 - Drożdżówka maślana ze śliwkami i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 11.05.2014 11:27
muszę spróbować
Habibi 05.05.2014 09:26
Uwaga! W składnikach wystąpił błąd - jest napisane "mąka tortowa 650" ... chodzi oczywiście o ilość w gramach, a nie o typ mąki ;)
noninka77 02.05.2014 19:40
uwielbiam ciasto drożdżowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak