Drożdżówka Ireny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5 szt
  • kostka palmy

    1
  • mąka

    1 kg
  • mleko

    2 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • KOSTKA DROŻDŻY

  • rodzynki

  • cukier waniliowy

    2 szt
  • olejek pomarańczowy

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jedną szklankę mleka wlac do rondla i do środka pokruszyc drożdże lekko podgrzac mleko i odstawic , posypac na górę ciut mąki i szczyptę cukru przykryc i postawic w ciepłym miejscu by podeszły do góry. W misce utrzec jajka cukier ,1 cukier waniliowy kostkę palmy wlac drugą szklankę mleka i po trochu dodawac mąkę i wymieszac dodac podrośnięte drożdże i resztę mąki , olejek pomarańczowy i rodzynki dobrze wymieszac odstawic w ciepłe miejsce i przykryc ręcznikiem do wyrośnięcia.gdy wyrosną przełożyc do chlebowych blach wcześniej wysmarowane tłuszczem i pozostawic by trochę podrosły.zrobic kruszonkę na górę 1/2 kostki palmy 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki wymieszac i tymi grudkami posypac na górę. włożyc do nagrzanego piekarnika 160*C przez około 50 minut

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
angelika14 29.11.2011 18:51
super na pewno spróbuję
m1monika 15.02.2011 22:01
pyszna!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat