Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka dyniowa

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko letnie 1/2 szkl.
olej rzepakowy 30 ml
skórka otarta z pomarańczy 1 szt.
mąka pszenna 2,5 szkl.
cukier 1/3 szkl.
sól szczypta
cynamon 1 łyżeczka
kruszonka
mąka pszenna 90 g
cukier 50 g
masło roztopione - gorące 60 g
masło do posmarowania 1 łyżka
drożdże 15 g
puree 190 dyniowe

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka dyniowa

Ciasto na długą keksówkę.

Puree z dyni - małą dynię przekroić, wydrążyć środek. Pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blaszce, przykryć folią aluminiową i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu dynię obrać i zmiksować. Można też dynię obrać i pokroić w kosteczkę, ugotować w małej ilości wody a następnie zmiksować.

Drożdże połączyć z połową mleka i odrobiną cukru, odstawić na 15 minut by drożdże ruszyły.

Resztę mleka wymieszać z puree dyniowym, masłem i skórką pomarańczową. Mąkę połączyć z solą, cukrem i cynamonem, wlać mieszankę mleka i dyni oraz rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrobić, gdyby było za rzadkie dosypać 2 łyżki mąki, nie więcej. Z ciasta uformować kulę i włożyć do opruszonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1,5 godziny, do podwojenia objętości.

W tym czasie przygotować kruszonkę:

Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać gorące masło i wymieszać widelcem, następnie palcami. Gdyby była za mokra dodać 1-2 łyżki mąki.

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wierzch posmarować masłem i obsypać kruszonką. Przykryć i odstawić ciasto do napuszenia - powinno podwoić objętość. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-45 minut, do suchego patyczka.

Po przestudzeniu ciasto obsypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 30.10.2013 09:50
sam kolor urzeka..
mufinka79 29.10.2013 20:15
Wspaniała i pięknie wyrośnięta :)
Sroczka 29.10.2013 16:56
Kawałeczek z chęcią bym zjadła.
agnieszka214 29.10.2013 15:39
bardzo ciekawy przepis
alaaa 29.10.2013 13:52
aż mi zapachniało, piękny kolor
ONY_za_kare 29.10.2013 12:12
podoba mi się :)
Olga_SK 29.10.2013 11:29
piękny kolor :)
everay 29.10.2013 10:40
czas na dynię:)) mniam:))
IwonaDD 29.10.2013 10:10
bardzo fajna :)
Ania84 29.10.2013 09:50
sezon dyniowy w pełni, juz wiem do czego wykorzystam reszte dynii :)
pajbek 29.10.2013 09:40
Takiej drożdżóweczki to nie kosztowałam jeszcze :-)
adelajda 29.10.2013 09:35
jeszcze takiej nie robiłam a wygląda smacznie :)
joanna30 29.10.2013 09:35
Ciekawy przepis, i jaki piękny ma kolor :)
margaret 29.10.2013 08:26
takiej nie jadłam:)
Zdzisław 29.10.2013 08:25
takiej nie jadłem z dynią drożdżówki
Mniam 29.10.2013 08:17
Przepyszna! Robiłam drożdżówki i mi bardzo smakowały.
nogawkuchni 29.10.2013 08:03
Bardzo ciekawy i apetyczny wypiek,kolor ma ogromnie pozytywny,kusi bardzo i zachęca do spróbowania,bardzo ciekawi mnie smak,bo nigdy nie jadłam takiej drożdżówki.
Aga-25 29.10.2013 07:54
proste i dobre ciasto
Konczi 29.10.2013 07:49
kolorek fantastyczny
Agnieszka-87-25 29.10.2013 07:43
śliczny kolorek ma
Gracer 29.10.2013 07:41
bardzo fajna
Megg 29.10.2013 07:13
wygląda bardzo apetycznie
Ola1984 29.10.2013 06:57
Piękne drożdżówka, uwielbiam wypieki z dynią.
Izabela9 29.10.2013 06:52
Pieknie wygląda, musi być pyszna.
babeczka007 29.10.2013 06:06
fantastycznie się prezentuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak