Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka dyniowa
Puree z dyni - małą dynię przekroić, wydrążyć środek. Pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blaszce, przykryć folią aluminiową i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu dynię obrać i zmiksować. Można też dynię obrać i pokroić w kosteczkę, ugotować w małej ilości wody a następnie zmiksować.
Drożdże połączyć z połową mleka i odrobiną cukru, odstawić na 15 minut by drożdże ruszyły.
Resztę mleka wymieszać z puree dyniowym, masłem i skórką pomarańczową. Mąkę połączyć z solą, cukrem i cynamonem, wlać mieszankę mleka i dyni oraz rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrobić, gdyby było za rzadkie dosypać 2 łyżki mąki, nie więcej. Z ciasta uformować kulę i włożyć do opruszonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotować kruszonkę:
Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać gorące masło i wymieszać widelcem, następnie palcami. Gdyby była za mokra dodać 1-2 łyżki mąki.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wierzch posmarować masłem i obsypać kruszonką. Przykryć i odstawić ciasto do napuszenia - powinno podwoić objętość. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-45 minut, do suchego patyczka.
Po przestudzeniu ciasto obsypać cukrem pudrem.
Smacznego :)