Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka bez wyrabiania - ze śliwkami i kruszonką

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szkl.
olej 1/2 szkl.
mleko 1 szkl.
jajko 4-5 szt.
cukier 1 szkl.
cukier waniliowy 2 op.
drożdże 50 g
śliwki
cukier puder do posypania
kruszonka
mąka 70 g
cukier 70 g
masło 70 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka bez wyrabiania - ze śliwkami i kruszonką

W sporej misce wymieszać letnie mleko z grubo pokruszonymi drożdżami, do tego wlać roztrzepane jajka, olej, cukier z cukrem waniliowym, a na koniec warstwę mąki.
Składników nie mieszać!
Nakryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 2-4 godziny.
Kiedy drożdże wyraźnie urosną i wypłyną na mąkę, szybko wymieszać na jednolite ciasto i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką.
Śliwki wydrylować i ułożyć połówki (skórką do dołu) na powierzchni ciasta.

* KRUSZONKA:
~~~~~~~~~~~~~
Rozetrzeć palcami miękkie masło z cukrem i mąką, aż powstanie drobna kruszonka - posypać nią ciasto.

Piec w temperaturze 170-175*C przez ok.40-60 minut w zależności od wielkości blaszki.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
Ciasto pozostawić przez 20-25 minut w piekarniku (przy otwartych drzwiczkach), wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Przed pokrojeniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 26.09.2016 13:43
no właśnie wyjątkowo puszyste powstało, a nie zawsze tak ładnie wyrasta
ziutula
ziutula 27.09.2012 13:40
u mnie to "leniwe" i zawsze wychodzi...Tobie też ładnie sie upiekło

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak