Drożdżówka bez wyrabiania - ze śliwkami i kruszonką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    4 szkl.
  • olej

    1/2 szkl.
  • mleko

    1 szkl.
  • jajko

    4-5 szt.
  • cukier

    1 szkl.
  • cukier waniliowy

    2 op.
  • drożdże

    50 g
  • śliwki

  • cukier puder

    do posypania
  • kruszonka

  • mąka

    70 g
  • cukier

    70 g
  • masło

    70 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W sporej misce wymieszać letnie mleko z grubo pokruszonymi drożdżami, do tego wlać roztrzepane jajka, olej, cukier z cukrem waniliowym, a na koniec warstwę mąki.
Składników nie mieszać!
Nakryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 2-4 godziny.
Kiedy drożdże wyraźnie urosną i wypłyną na mąkę, szybko wymieszać na jednolite ciasto i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką.
Śliwki wydrylować i ułożyć połówki (skórką do dołu) na powierzchni ciasta.

* KRUSZONKA:
~~~~~~~~~~~~~
Rozetrzeć palcami miękkie masło z cukrem i mąką, aż powstanie drobna kruszonka - posypać nią ciasto.

Piec w temperaturze 170-175*C przez ok.40-60 minut w zależności od wielkości blaszki.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
Ciasto pozostawić przez 20-25 minut w piekarniku (przy otwartych drzwiczkach), wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Przed pokrojeniem posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 26.09.2016 13:43
no właśnie wyjątkowo puszyste powstało, a nie zawsze tak ładnie wyrasta
ziutula 27.09.2012 13:40
u mnie to "leniwe" i zawsze wychodzi...Tobie też ładnie sie upiekło

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat