Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowiec z serem białym i szczypiorkiem.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

drożdże świeże 3 dag
cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 łyżka
mleko ciepłe pół szklanki

Ciasto

mąka pszenna 2 kopiaste szklanki
sól 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
jajko 1 sztuka
mleko ciepłe około pół szklanki

Nadzienie

ser biały 35 dag
sól do smaku
szczypiorek 1 pęczek

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Serek użyłam naturalny w pudełeczku President.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowiec z serem białym i szczypiorkiem.

Taki drożdżowiec jest niezwykle pyszny i pachnący. Smakuje na ciepło jak i na zimno. Można przygotować na przekąskę jak i na ciepły obiad czy sycącą kolację. Bardzo polecam spróbować. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Do mąki wsypujemy sól, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i olej, następnie stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie podwoi swoją objętość.

3. Nadzienie: Szczypiorek myjemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno siekamy. Dodajemy do sera i przyprawiamy do smaku solą.

4. Formowanie: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie smarujemy serkiem i zwijamy jak roladę. Tak wykonaną roladę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja swoją roladę uformowałam w podkowę. Następnie nacinamy ją ostrym nożem i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.

5. Pieczenie: Następnie pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

6. Tak przygotowany drożdżowiec jest gotowy do podania.

7. Życzę smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 17.05.2017 08:01
Dziękuję:)
gusia1000 03.05.2017 17:16
Dobre to jest.
Babeczka35 03.05.2017 08:04
Dziękuję:)
Aleksandra/Olcia 02.05.2017 17:52
smacznie się prezentuje
anka1988 02.05.2017 12:58
prezentuje się doskonale!
wwwiolka 02.05.2017 11:24
Bardzo fajny przepis.
Wacław 02.05.2017 11:04
świetny przepis :-)
Ela15 02.05.2017 10:21
super przepis
2milutka 02.05.2017 09:05
Pyszny wypiek
ada.la 02.05.2017 08:24
to coś dla mnie, super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak