Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdzowiec z pieczarkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4 szklanki
drożdże świeże 50 gram
śmietana 18 proc 1-1,5 szklanki
margaryna 1/3 kostki
jajko 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki

Farsz

pieczarki 7 sztuk
mąka pszenna 1 łyżka
woda 1/3 szklanka
śmietana 18 proc 1 łyżeczka
sól i pieprz
olej do smażenia

Dodatki

siemię lniane 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdzowiec z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Do przygotowania ciasta potrzebujemy szklanej miski lub jakiegoś żaroodpornego, wysokiego naczynia. Wsypujemy całą mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, jajko, sól oraz śmietanę (ilość zależy od rodzaju mąki). Wszystko zagniatamy a na koniec dodajemy roztopioną margarynę. Nagrzewamy piekarnik przez 2-3 minuty, wyłączamy go i umieszczamy w miskę z ciastem. Dzięki temu nie musimy długo czekać aż wyrośnie.
Krok 1 - Drożdzowiec z pieczarkami  foto
2
Pieczarki kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy około 1/3 szkl wody. Dusimy przez chwilę doprawiając solą oraz pieprzem. Zagęszczamy mąką i zaprawiamy śmietaną. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na stolnicę i wakujemy na kształt owalu. Przecinamy go wzdłuż. Na środku wycinamy po dwa paski z każdej połowy ciast. Z pozostałych części wycinamy po kilka trójkątów jak na rogaliki.
Krok 2 - Drożdzowiec z pieczarkami  foto
3
Okrągłą tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy roztopionym masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Na każdy kawałek ciasta nakładamy odrobinę farszu i rozprowadzamy po powierzchni. Trójkąty zwijamy od szerszej strony do węższej, trzymając się równo jednego brzegu. W końcowym efekcie powinniśmy otrzymać jakby połowę rogalika.
Krok 3 - Drożdzowiec z pieczarkami  foto
4
Układamy je grubszym końcem do brzegu tortownicy. Na koniec zwijamy paski w ruloniki i układamy je na środku.
Krok 4 - Drożdzowiec z pieczarkami  foto
5
Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem bądź samym żółtkiem. Pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut. Z podanej ilości składników powinny wyjść dwie porcje.
Krok 5 - Drożdzowiec z pieczarkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sammakko 03.12.2014 18:40
Dziękuję bardzo za miłe komentarze :) Z tego ciasta można przygotować również paszteciki, polecam :)
Bernadeta1 02.12.2014 16:48
super pomysł i przepis
Grazyna0211 02.12.2014 16:31
smaczna przekąska
Wiesława1 02.12.2014 14:48
świetny przepis
Christopher 02.12.2014 13:29
Bardzo fajny pomysł.
wwwiolka 02.12.2014 12:28
Bardzo fajny przepis.
Malinka 02.12.2014 12:00
Bardzo ciekawy przepis!
czekoladka_m 02.12.2014 11:14
podoba mi się;))))
molanka 02.12.2014 11:07
ciekawy pomysł
Ola1984 02.12.2014 09:41
Świetny, również do wigilijnego barszczu.
Pyszota 02.12.2014 09:18
świetny pomysł
Wiktoria29 02.12.2014 09:17
musi być bardzo smaczne, pomysł genialny
zabcia117 02.12.2014 07:18
Pyszny pomysł :)
Adamorek 01.12.2014 23:25
ciekawe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak