Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowiec marmoladowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 10 dag
mąka pszenna 50 dag
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
mleko 2% 1 szkl
cukier 15 dag
cukier wanilinowy 1 torebka
marmolada 1 opakowanie
masło roślinne 12 dag

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowiec marmoladowy

mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy 2 łyżki mąki, cukier i cukier waniliowy i odstawiamy do wyrośnięcia. W misce rozrabiamy mąkę, jajko ,żółtko i wyrośnięte drożdże. Wszystko razem mieszamy i na końcu dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy do momentu,aż ciasto zacznie odchodzić od ręki - gdyby było za twarde można dodać trochę mleka i i masła. Odstawiamy do wyrośnięcia. Potem wałkujemy na stolnicy prostokąt o grubości ok. 0.5 cm i smarujemy marmoladą. Zawijamy jak makowiec w rulon. Prodiż smarujemy masłem i sypiemy bułką tartą. Ciasto wkładamy do prodiża i zwijamy w ślimak. Pieczemy ok 50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agogo2 30.06.2013 09:19
pyszne ciasto
Kasia36 19.06.2013 23:13
Ale pyszny placek
pestka 03.05.2013 10:31
deser na pewno smaczny
SmacznaPyza 02.05.2013 12:36
10 dkg drożdży na tylko 50 dkg mąki ??? co za bzdura

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak