Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ze śliwkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

drożdże świeże 60 g
mleko 200 ml
mąka tortowa 600 g
cukier 100 g
jajko 4 szt
masło lub margaryna 100 g
śliwki węgierki 400 g

kruszonka

masło lub margaryna 100 g
cukier 6 łyżek
mąka tortowa 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ze śliwkami

Do miski w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać ciepłe mleko i dokładnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 20minut, do powiększenia objętości .
Jajka ubić z cukrem. Do miski przesiać mąkę i do mąki dodać wyrośnięty rozczyn powoli mieszać drewnianą łyżką mąkę z rozczynem powoli dodając ubite jajka z cukrem ,cały czas mieszając.Teraz ciasto zagniatamy już dłońmi ok 10min Następnie powoli dodawać stopione masło dalej wyrabiając.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować w tym czasie kruszonkę z podanych składników
Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki.Na wierzch ułożyć połówki śliwek i całość zasypać kruszonką.Piec ok 25 min w temp 175st

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 16.04.2017 21:00
Och jaka klasyka wypieków.
Marta Ryżek-Kalkowska 31.01.2017 19:21
ale ciacho!!!!!!!! mniam
MagdalenaIC 20.12.2016 21:59
Uwielbiam takie ciasta :)
pestka 16.11.2016 11:06
bardzo lubię takie ciasta z owocami
KORAL 09.11.2016 12:18
Z śliwkami pycha :)
Margo1 03.11.2016 07:58
Miałam to ciasto zrobić ,ale nie zrobiłam
MałaMi89 25.10.2016 22:28
Ale bym pojadła... najlepiej takie jeszcze ciepłe prosto z blachy :)
Wiesława1 25.10.2016 18:05
Lubię ciasta drożdżowe
Marta1986 25.10.2016 17:39
bardzo lubie
Luki 25.10.2016 17:36
Pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak