Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdzowe ze śliwką i jeżynami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto drożdżowe: 1 szt.
śliwki węgierki 0,5 kg.
jeżyny 1 opak
kruszonka 1 miseczka

Przepis i sposób przygotowania na: drożdzowe ze śliwką i jeżynami

Kroki postępowania

1
sposób przygotowania ciasta drożdżowego:
4 jajka ubijam z cukrem( 1 szklanka) na puszystą masę .
rozpuszczam margarynę- 50 gram .
drożdże(40 gram rozpuszczam w pół szklanki ciepłego mleka i odstawiam do wyrośnięcia.
do ubitych jajek dodaję rozczyn i dodaję na przemian mąkę( 2 szklanki)ciepłe mleko( pół szklanki)
wyrabiam około 10 minut na średnich obrotach na koniec dodaję rozpuszczoną margarynę i jeszcze wyrabiam około 5 minut .
po tym czasie przekładam ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i odstawiam ciasto do wyrośnięcia( około 1 godz.)
Krok 1 - drożdzowe ze śliwką i jeżynami foto
2
śliwki pestkuję
jak ciasto wyrośnie połówki śliwek kładę na ciasto na przemian z jeżynami
Krok 2 - drożdzowe ze śliwką i jeżynami foto
3
z mąki cukru i margaryny w stosunki 1:1 robię kruszonkę i posypuję ciasto
Krok 3 - drożdzowe ze śliwką i jeżynami foto
4
piekę w piekarniku nagrzanym do temp.170 stopni przez 40 minut.
Krok 4 - drożdzowe ze śliwką i jeżynami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 16.09.2013 12:58
koniecznie muszę gdzieś dorwać jeżyny... przepyszna drożdżówa :)
iwi 16.09.2013 12:31
Pyszne ciacho
artur7 16.09.2013 12:27
rewelacyjny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak