Drożdżowe zawijaski z ketchupem.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rozczyn

  • mleko ciepłe

    pół szklanki
  • drożdże świeże

    2 i pół dag
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • mąka razowa

    żytnia 1 łyżka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka razowa

    żytnia 1 szklanka
  • sól

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko ciepłe

    tak około pół szklanki

Sos

  • jogurt naturalny

    grecki 4 łyżki
  • ketchup łagodny

    2 łyżki
  • papryka słodka mielona

    według uznania

Dodatkowo

  • ketchup łagodny

    6 łyżek
  • zioła prowansalskie

    według uznania
  • mąka pszenna

    do posypania stolnicy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdżowe zawijaski można upiec na przekąskę czy na kolację. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam zanurzać je w sosie i tak podjadać. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąkami, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Obie mąki i sól wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i w razie potrzeby wlewając stopniowo ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Formowanie: Następnie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy ketchupem i oprószamy ziołami prowansalskimi, przekrawamy wzdłuż na dwa prostokąty i każdy rolujemy jak roladę, a następnie kroimy w plastry.

4. Pieczenie: Plasterki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można z nich uformować wianuszki lub po prostu poukładać jedną roladkę obok drugiej. Pozostawiamy jeszcze na kilka minut w ciepłym miejscu, a następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30 minut.

5. Sos: Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy.

6. Podanie: Zawijaski podajemy z sosem. Smacznego życzę.
Babeczka35
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 23.06.2017 22:25
Dziękuję i polecam.
gusia1000 22.06.2017 10:18
Na pewno są smaczne.
Ewa Wojtaszko 22.06.2017 09:06
fajny pomysł na kolację
Babeczka35 22.06.2017 08:21
Dziękuję:)
Franciszek 22.06.2017 00:35
smaczne takie zawijaski
Janina 21.06.2017 21:56
Świetne smaki, bardzo lubię takie :))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat