Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe zajączki z czekoladą i jagodami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2,5 szkl
drożdże 50 g
cukier 4 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
mleko 1 szkl.
margaryna Kasia 1/3 kostki
płatki czekoladowe 12 szt.
jagody 12 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe zajączki z czekoladą i jagodami

Kasię rozpuścić w mleku, dodać cukier i sól, wymieszać, gdy lekko przestygnie dodać 50 g drożdży i rozetrzeć aż wszystko się połączy. Do plastykowej miski wsypać mąkę, wlać zaczyn, wymieszać dokładnie łyżką, a następnie w stawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 30 minut. Po tym czasie wyjąć, zagniatać ciasto ręką aż będzie odchodzić, zrobić wałek, pokroić na 12 części, każdy za pomocą ręki rozciągnąć, nakładać po 1 łyżeczce płatków i jagód, złożyć z każdej strony, zlepić, układać do formy w kształcie zajączków wysmarowanej Kasią . Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni z termoobiegiem 25 minut. Z tego przepisu wyszło 12 zajączków. J

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wojr63 03.04.2012 20:21
bardzo fajne
bernadetta2 25.03.2012 19:51
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak