Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe zajączki.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 g
cukier 1 łyżka
drożdże 3 dag
masło 1 łyzka
jajko 1
mleko 3,2% 150 ml
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe zajączki.

Drożdże mieszamy z cukrem i odrobiną ciepłego mleka.Odstawiamy na 10min.Dodać masło,jajko,szczyptę soli,oraz mąkę.Wszystko wyrabiamy przy pomocy miksera.Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Z ciasta formujemy kulki( dowolnej wielkości),formujemy uszy i zawijamy do góry i zakładamy jeden na drugi.Przekładamy na blaszkę i pieczemy w 180st przez około 10-15min.Po ostudzeniu dekorujemy kolorowym lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 07.02.2014 12:51
super super ci wyszło:)
krokus 05.02.2014 22:19
super zajączki
iziona 27.01.2014 13:36
Jeszcze chwilka i będziemy takie wypiekać na świeta
halina17 27.01.2014 13:26
Ładne zajączki.
Maria Magdalena 27.01.2014 12:56
Hehe, coś na Wielkanocny stół :)
Barbara13 27.01.2014 12:45
zachęcające bułeczki :)
Marta1986 27.01.2014 12:44
smakowicie wygląda
jasiek 27.01.2014 12:04
fajne na święta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak