Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z węgierkami
2. Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl letniego mleka, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wszystko wlać do garnka i odstawić nakryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
3. Margarynę rozpuścić w rondelku. Do miski wsypać mąkę, cukier, jajka i szczyptę soli, dodać wyrośnięte drożdże i dokładnie wyrobić. Ciasto zostawić do wyrośnięcia a następnie ponownie przerobić.
4. Blaszkę wysmarować tłuszczem. 1/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, nakłuć je widelcem.Na ciasto ułożyć połówki śliwek węgierek.
5. 1/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na śliwkach, nakłuć widelcem, posmarować z wierzchu białkiem.
6. Wykonać posypkę: podane składniki wyrobić.
7. Na wierzch ciasta zrobić posypkę lub kruszonkę.
8. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 30-40min.