Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z węgierkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1/2 kg
cukier 4 łyżki
mleko 3,2% 1/2 szkl
drożdże świeże 5 dag
margaryna 8 dag
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
sól szczypta

Posypka

mąka pszenna 20 dag
cukier 5 łyżek
margaryna 12,5 dag

Pozostałe składniki

śliwki węgierki

Porada

Śliwki węgierki na cieśnie należy układać środkiem do góry! Jako nadzienie można użyć również innych owoców.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z węgierkami

1. Śliwki oczyścić, przekroić wzdłuż na pół.
2. Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl letniego mleka, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wszystko wlać do garnka i odstawić nakryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
3. Margarynę rozpuścić w rondelku. Do miski wsypać mąkę, cukier, jajka i szczyptę soli, dodać wyrośnięte drożdże i dokładnie wyrobić. Ciasto zostawić do wyrośnięcia a następnie ponownie przerobić.
4. Blaszkę wysmarować tłuszczem. 1/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, nakłuć je widelcem.Na ciasto ułożyć połówki śliwek węgierek.
5. 1/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na śliwkach, nakłuć widelcem, posmarować z wierzchu białkiem.
6. Wykonać posypkę: podane składniki wyrobić.
7. Na wierzch ciasta zrobić posypkę lub kruszonkę.
8. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 30-40min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 16.01.2015 12:01
Mam nadzieję że posmakuje , my często pieczemy w okresie śliwkowym :)
jagoda5913 12.01.2015 10:42
Wypróbuje .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak