Drożdżowe z serem i kruszonką

Drożdżowe z serem i kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • mąka pszenna

    500 g
  • drożdże świeże

    5 dkg
  • masło

    15 dkg
  • cukier

    0,5 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • jaja

    2 szt
  • żółtko jaja

    1 szt
  • mleko

    0,5 szklanki
  • bułka tarta

    2 garści
  • Nadzienie:

  • ser biały

    0,5 kg
  • jaja

    2 szt
  • cukier puder

    1 szklanka
  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • mleko

    1/4 szklanki
  • zapach waniliowy

    1 szt
  • sól morska

    1 szczypta

kruszonka

  • cukier

    80 g
  • mąka

    100 g
  • masło lub margaryna

    80 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozprowadzić z niewielką ilością ciepłego mleka i łyżką cukru, pozostawić aby wyrosło.
Do miski wsypać przesianą mąkę ,dodać rozczyn z drożdży ,szczyptę soli ,cukier ,jajka i wyrabiać ciasto .Pod koniec dodać stopione i ostudzone masło. Pozostawić w ciepłym miejscu aby wyrosło.
W między czasie przyprawić ser . Ser zmielić lub utrzeć dodać żółtka cukier i wymieszać ,wsypać budyń ,zapach.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysmarowaną i posypaną bułką blaszkę .
Na wierzch ułożyć ser i posypać kruszonką zrobioną z podanych składników.
Piec w 180 st. 30 -35 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Monisia3g

27.10.2018 11:18
Witam, na jaka blaszke podany jest przepis? Pozdrawiam :)

ewasylwia

30.11.2015 18:05
Takiego jeszcze nie jadłam, ale wygląda smacznie

w mojej kuchni

30.11.2015 13:13
pyszne słodkości na deser

Ewa Wojtaszko

30.11.2015 10:06
bardzo lubię ciasta drożdżowe :)

slodkieniebo

30.11.2015 08:22
Uwielbiam ciasta drożdżowe :)

gusia1000

30.11.2015 00:11
Super ciasto.

JulkaTomeczek

29.11.2015 21:58
Pyszne ciasto

Marta1986

29.11.2015 20:45
pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat