Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z serem i kruszonką

5.0
(331)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto:

mąka pszenna 500 gramów
drożdże świeże 5 dag
masło 15 dag
cukier 0,5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
jaja 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
mleko 0,5 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 garści
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Kruszonka:

cukier 80 gramów
mąka 100 gramów
masło lub margaryna 80 gramów

Nadzienie:

ser biały 0,5 kilograma
żółtko jajek 2 sztuki
cukier puder 1 szklanka
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 1/4 szklanki
aromat waniliowy kilka kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z serem i kruszonką

Drożdże rozprowadzić z niewielką ilością ciepłego mleka i łyżką cukru. Rozczyn pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia.

Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać rozczyn z drożdży, szczyptę soli, cukier, jajka, pozostałe ciepłe mleko i wyrabiać ciasto. Pod koniec dodać stopione i ostudzone masło. Pozostawić w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło.

W tym czasie przygotować nadzienie serowe. Ser zmielić, dodać żółtka, cukier i wymieszać. Budyń rozrobić w podanej ilości mleka, dodać do sera wraz z aromatem. 

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysmarowaną i posypaną bułką blachę o wymiarach 25x30 cm. 

Na wierzch ułożyć ser i posypać kruszonką zrobioną z podanych składników.
Piec w 180 stopniach przez około 30-35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beti 21.10.2023 17:07
Dlaczego budyń rozpuścić w mleku a nie wsypać do sera ?
Doradca Smaku 23.10.2023 08:10
Ponieważ inaczej budyń się nie rozpuści i nie powstanie gładka masa.
Marta 05.08.2023 11:34
Dobrze byłoby doprecyzować w składnikach do sera, że chodzi o same żółtka. W składnikach do ciasta jest wyszczególnione.
Doradca Smaku 07.08.2023 12:01
Lista składników poprawiona. Do ciasta drożdżowego należy wykorzystać 2 całe jajka i 1 żółtko, a do masy serowej 2 żółtka. Pozdrawiam, Doradca Smaku.
Natmi 21.07.2023 10:54
Jaki najlepszy Ser twarogowy do tego ciasta?
[email protected] 30.09.2023 10:33
Ja mam twaróg na sernik Włoszczowa, robiłam również z drożdżami suszonymi i wyszła super
sylsss 27.04.2023 12:29
25x30 cm
Monisia3g 27.10.2018 11:18
Witam, na jaka blaszke podany jest przepis? Pozdrawiam :)
ewasylwia 30.11.2015 18:05
Takiego jeszcze nie jadłam, ale wygląda smacznie
w mojej kuchni 30.11.2015 13:13
pyszne słodkości na deser
Ewa Wojtaszko 30.11.2015 10:06
bardzo lubię ciasta drożdżowe :)
slodkieniebo 30.11.2015 08:22
Uwielbiam ciasta drożdżowe :)
gusia1000 30.11.2015 00:11
Super ciasto.
JulkaTomeczek 29.11.2015 21:58
Pyszne ciasto
Marta1986 29.11.2015 20:45
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak