Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z serem i kruszonką
Drożdże rozprowadzić z niewielką ilością ciepłego mleka i łyżką cukru. Rozczyn pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać rozczyn z drożdży, szczyptę soli, cukier, jajka, pozostałe ciepłe mleko i wyrabiać ciasto. Pod koniec dodać stopione i ostudzone masło. Pozostawić w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło.
W tym czasie przygotować nadzienie serowe. Ser zmielić, dodać żółtka, cukier i wymieszać. Budyń rozrobić w podanej ilości mleka, dodać do sera wraz z aromatem.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysmarowaną i posypaną bułką blachę o wymiarach 25x30 cm.
Na wierzch ułożyć ser i posypać kruszonką zrobioną z podanych składników.
Piec w 180 stopniach przez około 30-35 minut.