Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z serem i karmelizowanymi truskawkami

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE

mąka pszenna 1 1/2 szkl
jajko 1 szt
masło 50 g
drożdże 12,5 g
mleko 1/4 szkl
cukier 2 łyżki

MASA SEROWA

twaróg 500 g
cukier 1/4 szkl
jajko 3 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki

KARMELIZOWANE TRUSKAWKI

truskawki 500 g
cukier 1/2 szkl
sok z cytryny 2 łyżki
skórka z cytryny 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z serem i karmelizowanymi truskawkami

Kroki postępowania

1
Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 10min w ciepłe miejsce. Kiedy drożdże ruszą, wsypać mąkę, roztrzepane jajko i rozpuszczone, przestudzone masło. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.
Krok 1 - Drożdżowe z serem i karmelizowanymi truskawkami foto
2
KARMELIZOWANE TRUSKAWKI (można przygotować dzień wcześniej): na patelnię wsypać cukier, sok i skórkę z cytryny. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści.
Krok 2 - Drożdżowe z serem i karmelizowanymi truskawkami foto
3
Kiedy zacznie nabierać złotego koloru wrzucić truskawki. Smażyć obtaczając w karmelu około 5 min. Nie mieszać zbyt intensywnie, żeby się nie rozpadły. Puszczą sporo soku. Odstawić do wystudzenia.
Krok 3 - Drożdżowe z serem i karmelizowanymi truskawkami foto
4
MASA SEROWA: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować lub roztrzepać trzepaczką.
Krok 4 - Drożdżowe z serem i karmelizowanymi truskawkami foto
5
Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagnieść jeszcze raz i rozwałkować na prostokąt odpowiadający wymiarom formy do pieczenia (21x25) Włożyć do formy i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto polać odrobiną soku truskawkowego i ostrożnie wykładać masę serową. Najlepiej łyżką.
Krok 5 - Drożdżowe z serem i karmelizowanymi truskawkami foto
6
Na ser wyłożyć truskawki wyciągnięte z syropu.
Krok 6 - Drożdżowe z serem i karmelizowanymi truskawkami foto
7
Piec w temperaturze 180*C przez 40min. Przed podaniem ciasto polać syropem truskawkowym. Jeśli będzie zbyt rzadki, to zredukować go na małym ogniu. Smacznego!
Krok 7 - Drożdżowe z serem i karmelizowanymi truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 10.07.2014 19:54
bajecznie wygląda :)
mufinka79 10.07.2014 19:28
Pysznie wygląda :)
misia53 10.07.2014 16:20
Przepięknie wygląda , bardzo apetyczne ciasto
Jadwiga/Jaga85 10.07.2014 16:11
ależ pyszności!!!
Bernadeta1 10.07.2014 15:54
Ale to ciacho pysznie wygląda !
Beatris 10.07.2014 14:57
Wygląda niezwykle smakowicie, skusiłabym się na kawałeczek:)
IZABELA29 10.07.2014 14:31
chętnie takie bym zjadła
Stenka 10.07.2014 14:19
wygląda apetycznie i smakuje pewnie bardzo
Olga_SK 10.07.2014 13:09
Genialne smaki w jednym ciachu! Mniam :D
ben-ka 10.07.2014 12:59
To ciasto jest bezbłędne i przepis,i wykonanie,i efekt.
wyattearp 10.07.2014 11:46
super ciasto !!!
everay 10.07.2014 11:17
pięknie wyglada:)
bhb8 10.07.2014 11:11
dobry deser :)
Ola1young 10.07.2014 10:58
ciasto 1 klasa ,mniam,mniam ;)
Kejti 10.07.2014 10:11
Rewelacyjne ciacho,zjadłabym :-)
Alex_M 10.07.2014 10:05
oj kusisz, ciacho wygląda mega apetycznie!
Marta1986 10.07.2014 09:59
pyszne ciasto
Renata9 10.07.2014 09:51
super smaczne ciasto
olkaaa 10.07.2014 09:50
extra propozycja
krokus 10.07.2014 09:49
wygląda mega pysznie
Lidzia 10.07.2014 09:34
Smakowite.
dodi 10.07.2014 09:19
ale pysznie wygląda
Magula 10.07.2014 09:15
pyszne ciasto
Wiktoria29 10.07.2014 08:54
wygląda bajecznie
Ewelina1991 10.07.2014 08:43
bardzo smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak