Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z masą orzechową i śliwkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 gram
masło 200 gram
drożdże świeże 60 gram
żółtko jajek 4 sztuki
jajko 2 sztuka
kwaśna śmietana 3 łyżki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
sól do smaku

Masa orzechowa

orzechy włoskie 300 gram
białko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Dodatkowo

śliwki węgierki 300 gram
kisiel wiśniowy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z masą orzechową i śliwkami


1. Masło rozetrzeć w dłoniach z mąką. Drożdże wymieszać ze śmietaną i cukrem. Jajka i żółtka lekko roztrzepać. Wszystko razem połączyć, zagnieść ciasto i podzielić na trzy jednakowe części.
2. Białka ubić na sztywno dodając cukier i cukier waniliowy. Dodać zmielone orzechy i wymieszać łyżką. Do gęstości dodać bułkę tartą.
3. Połówki śliwek wymieszać z kisielem.
4. Wszystkie części ciasta rozwałkować na wielkość blachy (25X34).
5. Przełożenie: ciasto - masa orzechowa, ciasto - połówki śliwek ułożone przecięciem do góry i na wierzch ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
6. Pieczemy w temp 175*C ok 45 min. Po wystudzeniu polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 17.12.2014 21:52
bardzo apetyczne, nie jadłam w takim wydaniu
matesko 17.12.2014 21:38
kolorowo i smacznie
Kolorowa 17.12.2014 21:08
Ładne i pewnie smaczne.
AgaS10 17.12.2014 19:28
ciacho super:)
cukiereczek 17.12.2014 19:19
słodki kawałek nieba
Katarzyna59 17.12.2014 18:31
wygląda fantastycznie
Justi2401 17.12.2014 17:28
Porwałabym chętnie do kawki, pyszności! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak