Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z mąki pszennej pełnoziarnistej
1. Drożdże zasypać 1 łyżką cukru, rozetrzeć żeby się rozpuściły.
2. Masło roztopić, przechłodzić.
3. Do rozpuszczonych drożdży, dodać letnie mleko i resztę cukru.
4. Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, rozmieszane drożdże i masło. Wyrobić ciasto.
5. Miseczkę przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut, żeby ciasto wyrosło.
6. Wysmarować blaszkę, oprószyć bułką tartą.
7. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół wyjąć pestki.
8. Z podanych składników zagnieść kruszonkę.
9. Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x25 cm, ułożyć śliwki skórką do dołu, posypać kruszonką. Odstawić na 15 minut. Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem.
Smacznego!