Przepis i sposób przygotowania na: drożdzowe z kurczakiem, serem i ziołami
Kroki postępowania
15 dag drożdże,
2 łyżki cukier,
12 dag margaryna,
2 sztuki jajko,
2 szklanki mleko kozie,
1 kg mąka pszenna,
2 łyżeczki Sól
Drożdze kruszymy, mieszamy z mąką (4 łyżkami) , cukrem oraz ok 1 szklanki ciepłego mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku z pozostałym mlekiem.
Gdy nasz rozczyn wyrośnie dodajemy go do wymieszanej mąki z solą oraz mlekiem z margaryną. Widelcem rozmieszujemy jajko i dodajemy do pozostałych składników. Wszystkie składniki łączymy ze soba by uzyskac ciasto o jednolitej konsystencji. Ewentualnie podsypujemy je mąką. Pozostawiamy o wyrośnięcia.
Następnie rozwałkowujemy je po tym jak odstawiliśmy do wyraśnięcia.
Wycinamy kwadrat- większe lub mniejsze od nas zależy.
Sklejamy ze sobą rogi.
Boki sklejamy ze sobą.