Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdzowe z kurczakiem, serem i ziołami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto drożdżowe: 1 sztuka
ser żółty 10 dag
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1,5 łyzeczki
udko kurczaka 8 sztuk
jajko do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: drożdzowe z kurczakiem, serem i ziołami

Kroki postępowania

1
Ciasto drożdżowe:
15 dag drożdże,
2 łyżki cukier,
12 dag margaryna,
2 sztuki jajko,
2 szklanki mleko kozie,
1 kg mąka pszenna,
2 łyżeczki Sól


Drożdze kruszymy, mieszamy z mąką (4 łyżkami) , cukrem oraz ok 1 szklanki ciepłego mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia.


Margarynę rozpuszczamy w rondelku z pozostałym mlekiem.

Gdy nasz rozczyn wyrośnie dodajemy go do wymieszanej mąki z solą oraz mlekiem z margaryną. Widelcem rozmieszujemy jajko i dodajemy do pozostałych składników. Wszystkie składniki łączymy ze soba by uzyskac ciasto o jednolitej konsystencji. Ewentualnie podsypujemy je mąką. Pozostawiamy o wyrośnięcia.

Następnie rozwałkowujemy je po tym jak odstawiliśmy do wyraśnięcia.

Wycinamy kwadrat- większe lub mniejsze od nas zależy.
Krok 1 - drożdzowe z kurczakiem, serem i ziołami foto
2
Mięso z kurczaka ugotowane (najlepiej z rosołu), oddzielamy od kości. Drobniej kroimy. Łączymy z ziołami prowansalskimi. Dodajemy starty ser. Ewentualnie doprawiamy.
Krok 2 - drożdzowe z kurczakiem, serem i ziołami foto
3
Wykładamy farsz.

Sklejamy ze sobą rogi.

Boki sklejamy ze sobą.
Krok 3 - drożdzowe z kurczakiem, serem i ziołami foto
4
Smarujemy jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp 180 sopni.
Krok 4 - drożdzowe z kurczakiem, serem i ziołami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 16.05.2013 10:06
fajny pomysl!!
Botwinka 30.04.2013 15:10
wygląda bardzo smacznie
pierniczkowo 30.04.2013 08:31
pyszności :)
KasiaK90 30.04.2013 07:38
poczęstowałabym się taką sakieweczką:)
Sroczka 29.04.2013 21:59
Takie drożdżowe nadziane sakiewki musiały być pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak