Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 1/2 kg,
jajko 5 szt,
drożdże suche 1,5 op,
masło lub margaryna 200 g.(roztopić )
mleko ile zabierze ciasto
cukier do smaku
sól szczypta

dodatkowo;

jabłka 1,5 kg,
cukier waniliowy
cukier do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka

kruszonka;

masło
mąka pszenna
żółtko surowe

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem oraz ze szczyptą soli.
Rozmieszać dodać jajka, letnie mleko, roztopione zimne masło i wyrabiać ciasto drożdżowe.
Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od rąk i ścianek miski.
Ciasto rozłożyć na średniej wielkości blaszce po nakłuwać widelcem.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne a następnie zetrzeć na drobnych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku.
Dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon oraz bułkę tartą.
Na ciasto rozłożyć jabłka a na jabłka kopczykami kruszonkę.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 - 50 minut (do suchego patyczka).

kruszonka;
masło + żółtko + mąka pszenna ile się zmieści.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:47
dobre ciasto.
Bernadeta1 28.11.2017 20:42
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak