Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z jabłkami i brązowym cukrem

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Drożdżowe ciasto pachnące cynamonem.

Składniki:

Ciasto podstawowe:

mąka 40 dag
drożdże 1 dag
cukier puder 0.5 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
mleko 0.75 szklanki
masło 82% 2 łyżki

Na wierzch ciasta:

jabłka 30 dag
cukier brązowy 5 łyżek
cynamon Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z jabłkami i brązowym cukrem

Wymieszać drożdże z łyżeczką cukru, po rozpuszczeniu się, dodać 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięty rozczyn połączyć z pozostałą mąką, mlekiem i cukrem. Dodać rozmieszane żółtka oraz roztopione i przestudzone masło. Starannie wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i lśniące.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Nakryć i odstawić do kolejnego wyrośnięcia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki i wymieszać z cynamonem. Rozłożyć równą warstwę na cieście, posypać brązowym cukrem.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 160°C i piec około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony placek wystudzić na kratce kuchennej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 29.01.2019 21:26
Uzyskałaś ładną skorupkę dzięki temu cukrowi na wierzchu ciasta. Całość prezentuje się smakowicie.
Babeczka35 28.01.2019 14:53
Drożdżowe uwielbiam.
Bożena Matuszczyk 22.01.2019 10:31
Ciasta z cynamonem kuszą swoim zapachem.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak