Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z jabłkami i brązowym cukrem
Wymieszać drożdże z łyżeczką cukru, po rozpuszczeniu się, dodać 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięty rozczyn połączyć z pozostałą mąką, mlekiem i cukrem. Dodać rozmieszane żółtka oraz roztopione i przestudzone masło. Starannie wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i lśniące.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Nakryć i odstawić do kolejnego wyrośnięcia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki i wymieszać z cynamonem. Rozłożyć równą warstwę na cieście, posypać brązowym cukrem.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 160°C i piec około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony placek wystudzić na kratce kuchennej.