Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z białym serem
Mąkę przesiać, dodać drożdże rozpuszczone w letnim mleku z łyżką cukru.
Odstawić na 5 minut żeby drożdże zaczęły pracować.
Jajka utrzeć z cukrem.
Margarynę roztopić.
Mąkę, jajka z cukrem, margarynę wyrabiać aż do momentu tzw. "suchych dłoni" czyli
ciasto przestaje przyklejać się do rąk :)
Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut (powinno podwoić swoją objętość).
Masa:
Ser zmielić (ja po prostu traktuje go blenderem) z żółtkiem, cukrem i masłem.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować masą serową i zwinąć jak roladę, i naciąć.
Przełożyć do formy i odstawić na 20 min.
Posmarować rozbełtanym jajkiem z łyżeczką wody.
Piec w 180 st.C przez ok 40 min
Smacznego!! ;)