Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe watruszki z kuchni radzieckiej

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna 1 kg
mleko 1/2 litra
drożdże 4 dag
masło 6 dag
jajko 3 szt
cukier 1 łyżka
sól 1 szczypta

Składniki na nadzienie

twaróg 30 dag
jajko 2 szt.
cukier puder 8 dag
cukier waniliowy 1 szt
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe watruszki z kuchni radzieckiej

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Z połowy mąki, drożdży i mleka zarobić rozczyn i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę.
Krok 1 - Drożdżowe watruszki z kuchni radzieckiej foto
2
Następnie dodać jajka, stopione przestudzone masło, resztę mąki i sól do smaku. Wyrobić bardzo dokładnie ciasto i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W między czasie zmielić twaróg, wbić jajka i wymieszać z cukrami i masłem.
Krok 2 - Drożdżowe watruszki z kuchni radzieckiej foto
3
Podrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, kroić na kawałki równej wielkości i formować bułeczki.
Krok 3 - Drożdżowe watruszki z kuchni radzieckiej foto
4
Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i gdy trochę podrosną wycisnąć łyżką w każdej bułeczce wgłębienie. Nałożyć przygotowany twaróg, brzegi posmarować rozmąconym jajkiem.
Krok 4 - Drożdżowe watruszki z kuchni radzieckiej foto
5
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez 20 minut.
Krok 5 - Drożdżowe watruszki z kuchni radzieckiej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 20.11.2015 07:41
kiedyś były bardzo popularne :)
wwwiolka 19.11.2015 21:04
Bardzo fajny przepis.
IKrakowianka 19.11.2015 20:13
ciekawe :)
gosia1988 19.11.2015 20:08
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak