Drożdżowe trójkąciki na ostro

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej

    50 dag
  • śmietany 12%

    150 ml
  • drożdży świeżych

    6 dag
  • jajko

    1 szt.
  • żółtko surowe

    1 szt.
  • masła

    15 dag
  • chili

    1 łyżeczka
  • wędzonego kurczaka

    6 plastrów
  • pieczarek

    15 dag
  • mozzarelli

    20 dag
  • pomidora

    1 szt.
  • cebuli

    1 szt.
  • ketchup łagodny

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski. Dodać 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru,jajko, żółtko i drożdże rozrobione w śmietanie. Wyrobić. Dodać rozpuszczone 12 dag masła i ponownie starannie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (około 25 minut).

Pieczarki pokroić w plasterki, posypać solą, pieprzem i podsmażyć. Plasterki kurczaka pokroić w paseczki, cebulę w półkrążki, pomidora w kostkę. ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

W naczyniu wymieszać chilii, ketchup, posiekaną bazylię, i łyżeczkę przyprawy do pizzy.

Z ciasta drożdżowego odrywać kawałki, formułować z nich trójkąty, tak aby brzegi trójkątów były troszkę wyższe. Każdy posmarować sosem z chilli. Układać kolejno pieczarki, cebulę, wędzonego kurczaka i pomidora. Wstawić do piecyka nagrzanego do 190 stopni na 10 minut. Dwie minuty przed końcem pieczenia posypać startą mozzarellą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 05.11.2011 20:24
błyskotliwe połączenie słodyczy z ostrością
kasienka23 30.10.2011 19:59
pyszne
Anna146 11.08.2011 06:37
taka pizza, tylko już pokrojona :-)
Karolina92 13.03.2011 12:49
mniejsze wersje pizzy, super!
Aleksandra45 07.03.2011 08:28
super pomysł!!!
PaniMISIOWA 01.02.2011 19:15
fantastyczne!
ewasylwia 22.01.2011 11:22
fajny pomysł
Misiek1 10.08.2010 13:31
Pychota:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat