Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe torebeczki z jabłuszkiem w środku

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

masło lub margaryna 75 g
mleko 250 ml
drożdże 25 g
sól szczypta
cukier 70 g
mąka tortowa 500 g

Dodatkowo

jajko 1
mleko 1 łyżka
rodzynki 10 szt.
jabłka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe torebeczki z jabłuszkiem w środku

Kroki postępowania

1
Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu ciasto ponownie dokładnie wyrobić, aby usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).
W maszynie do chleba: wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według poniższego przepisu.
Krok 1 - Drożdżowe torebeczki z jabłuszkiem w środku foto
2
Formowanie torebek:
Ciasto podzielić na 10 części. Każdą część rozpłaszczyć dłonią lub rozwałkować na grubość 0,5 centymetra, tak aby uformować owal.
Krok 2 - Drożdżowe torebeczki z jabłuszkiem w środku foto
3
Wyciąć półokrąg w odległości 1 - 2 cm od brzegu. Położyć kawałek jabłka .
Krok 3 - Drożdżowe torebeczki z jabłuszkiem w środku foto
4
Zagiąć zagiąć wycięty fragment,i lekko docisnąć w miejscu złączenia. Umieścić po 1 rodzynce, aby torebka miała zapięcie.
Krok 4 - Drożdżowe torebeczki z jabłuszkiem w środku foto
5
Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia na 10 - 15 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220ºC i piec przez około 10 minut.
Krok 5 - Drożdżowe torebeczki z jabłuszkiem w środku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.08.2014 01:25
Pyszna słodkość.
Bernadeta1 09.08.2014 17:16
wyglądają bardzo smacznie
Wiktoria29 09.08.2014 10:01
super pomysł
kasiaw 08.08.2014 22:27
pyszne aż mi ślinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak