Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe sypane z jagodami i porzeczką

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

drożdże 100 g
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
jajko 4 sztuki
olej słonecznikowy 1 szklanka
mleko 3/4 szklanki
mąka 4,5 szklanki
sól do smaku

kruszonka

mąka 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
masło 125 g
płatki migdałowe 2-3 łyżki

owoce

jagody 1,5 szklanki
czerwona porzeczka 1,5 szklanki
cukier brązowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe sypane z jagodami i porzeczką

Kroki postępowania

1
skladniki na ciasto wsypujemy do miski w następującej kolejności: na dno kruszymy drożdże, na nie wsypujemy cukier waniliowy i zwykły, następnie wybite i rozbełtane jaja, mleko, olej, mąkę z odrobiną soli- miskę zakrywam ściereczką i odstawiam na trzy godziny
Krok 1 - drożdżowe sypane z jagodami i porzeczką foto
2
następnie ciasto wykładam na blaszkę, wczesniej natłuszczoną, wysypuję owoce
Krok 2 - drożdżowe sypane z jagodami i porzeczką foto
3
składniki kruszonki zagniatam
Krok 3 - drożdżowe sypane z jagodami i porzeczką foto
4
układam na owocach i posypuję brązowym cukrem
Krok 4 - drożdżowe sypane z jagodami i porzeczką foto
5
piekę 45 minut w 170 stopniach
Krok 5 - drożdżowe sypane z jagodami i porzeczką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 30.06.2014 21:46
pyszne ciasto
gosia1988 30.06.2014 21:12
jedno z moich ulubionych ciast :)
mirosława4 30.06.2014 20:06
teraz na czasie
Renata9 30.06.2014 19:47
super to ciacho i na pewno smaczne
noninka77 30.06.2014 19:18
uwielbiam ciepłe ciasto drożdżowe :)
Agata3 30.06.2014 18:49
do herbatki idealne:)
jolajka 30.06.2014 18:44
Teraz sezon na te owoce, ciekawa jestem tego połączenia :)
adelajda 30.06.2014 18:27
lubię drożdżowe ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak