Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe świnki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 20 g
mleko 150 ml
mąka 350 g
konfitura wiśniowa 125 g
masło 50 g
orzechy laskowe 16 szt
sól szczypta
jajko 1 szt
masło

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe świnki

Drożdże wymieszać z 2 łyżkami letniego mleka i 2 łyżkami mąki. Gdy rozczyn zacznie rosnąć, połączyć go z pozostałą mąką, mlekiem i roztopionym masłem. Wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, rozwałkować je na prostokąt wielkości 50x40 cm. Z prostokąta wykroić 8 kół o średnicy 10 cm i 4 koła o średnicy 5 cm. W małych kołach końcem drewnianej łyżki zaznaczyć dwie dziurki. Z resztek ciasta uformować 16 uszek. 4 większe koła przełożyć na wysmarowaną masłem blachę. Na środek każdego nałożyć konfiturę. Brzegi ciasta posmarować białkiem, Mniejsze koła położyć na większe, ścisnąć brzegi. Do każdej świnki przylepić żółtkiem uszka i włożyć oczy z orzechów. Świnki posmarować żółtkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak