Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe słone precelki.

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
masło lub margaryna 20 dag
drożdże świeże 5 dag
śmietana 12% pół szklanki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
cukier 1 łyżka
sól pół łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo

białko 1 sztuka
mąka pszenna do posypania stolnicy

Porada

Z porcji wychodzi 16 precelków.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe słone precelki.

Kroki postępowania

1
Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną na gładką masę. Do mąki dodajemy pozostałe składniki oraz roztarte drożdże i zagniatamy mięciutkie ciasto.
Krok 1 - Drożdżowe słone precelki. foto
2
Następnie z ciasta odrywamy kawałki ciasta, na posypanej mąką stolnicy toczymy długie wałeczki i formujemy precelki.
Krok 2 - Drożdżowe słone precelki. foto
3
Przygotowane precelki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce żeby podrosły. Przed pieczeniem smarujemy je białkiem.
Krok 3 - Drożdżowe słone precelki. foto
4
Następnie precelki pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.
Krok 4 - Drożdżowe słone precelki. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 20.01.2016 18:38
Dziękuję i zapraszam:)
gusia1000 20.01.2016 18:37
To coś dla mnie.
Kolorowa 20.01.2016 17:43
Taka we włoskim stylu ;)
noninka77 20.01.2016 17:22
Wyglądają bardzo apetycznie:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak