Drożdżowe ślimaki z serem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mleko ciepłe

    200 ml
  • drożdże

    30 g
  • cukier

    3 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • mąka

    400 g
  • masło

    50 g
  • sól

    szczypta

Masa serowa

  • ser biały

    250 g
  • jajko

    1 szt
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 op
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto: Do ciepłego mleka dodaję drożdże oraz po jednej łyżeczce cukru i mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam, dodaję rozczyn oraz pozostałe składniki. Zagniatam ciasto. Odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia.
2. Masa serowa: Ser ugniatam widelcem razem z jajkiem, miękkim masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Dokładnie łączę wszystkie składniki.
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję tworząc prostokąt o wymiarach 50cm x 30cm. Na cieście rozsmarowuję masę serową. Ciasto zwijam w rulon, który następnie kroję w 2 cm kawałki. Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej pergaminem. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 10.04.2015 07:09
wspaniale wygladają
Wiesława1 29.03.2015 14:19
domowe drożdżówki .Pycha
Mama niejadka 28.03.2015 20:22
super ślimaczki
wwwiolka 28.03.2015 10:18
Bardzo fajny przepis.
kloruś 28.03.2015 10:03
chętnie bym skosztowała!
mirosława4 27.03.2015 22:13
super te ślimaczki
kasiaw 27.03.2015 22:10
Świetne bułeczki
Alex_M 27.03.2015 21:03
lubie takie buleczki
Zdzisław 27.03.2015 20:44
takie słodkości bardzo lubię
IKrakowianka 27.03.2015 20:14
uwielbiam takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat