Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe ślimaki z budyniem, migdałami i porzeczką

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
drożdże suche 5g
mleko 3/4 szklanki
jajko 1
masło 1 łyżka
cukier 2-3 łyżki
sól szczypta

dodatkowo

budyń waniliowy 1 porcja
migdały 2 łyżki posiekane
wiórki kokosowe 1 łyżka
porzeczki czarne 1 łyżka (mogą być z dżemu)
jajko 1

Porada

porzeczki można pominąć lub dodać inny owoc :)

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe ślimaki z budyniem, migdałami i porzeczką

mąkę przesiać przez sitko, dodać cukier, sól, drożdże. W rondelku roztopić masło, dodać mleko,wymieszać i następnie
dodać rozbełtane jajo. Wymieszać i wylać do miski z mąką. Całość dobrze wymieszać a następnie wyrabiać tak,aby masa
odklejała się od rąk. Następnie włożyć ciasto do miski,zakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1h.
Przygotować budyń, następnie gotowy budyń wymieszać z wiórkami kokosowymi oraz posiekanymi migdałami.
Wyrośnięte ciasta rozwałkować na okrąg (niezbyt cienki) na cały obszar wylać masę budyniową i rozłożyć po całym cieście.
Na wierzch dodać trochę porzeczek (mogą być z dżemu). Całość zrolować i pociąć w pasy ok.2 cm.
Wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajem i piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni 15-16 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 24.04.2014 12:25
śliczne są :)
kasienka23 23.04.2014 14:04
smaczne bułeczki!
Alex_M 23.04.2014 12:38
lubię tego typu bułeczki :) pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak