Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozzarellą

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3,5 szklanki
mleko 3,2% 1 szklanka
oliwa 1/2 szklanki
drożdże świeże 5 dkg
cukier kryształ 2 łyżki
jajko 1 sztuka
pesto 2 łyżki bazyliowego
ser mozarella 20 dkg
sól 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozzarellą

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy do dwóch misek (w jednej 1,5 szklanki, w drugiej 2). Mleko podgrzewamy tak by miało temp. ok 25st i dodajemy skruszone drożdże oraz cukier. Mieszamy, dzielimy na pół i wlewamy do każdej miski. Dodajemy po 1/4 szklanki oliwy i szczypcie soli. Do miski gdzie było więcej mąki dodajemy bazyliowe pesto. Oba ciasta dokładnie mieszamy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia (na ok 1h).
Krok 1 - Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozzarellą foto
2
Wyrośnięte ciasta raz jeszcze wyrabiamy i wałkujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok 12x25cm. Nakładamy jedno na drugie, a następnie zwijamy w roladę.
Krok 2 - Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozzarellą foto
3
Roladę kroimy na 10 części, odkładamy poziomo do wyrośnięcia.
Krok 3 - Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozzarellą foto
4
Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dużą ilością mozzarelli. Zapiekamy ok 15-20 minut w temp. 180st C.
Krok 4 - Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozzarellą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

migotka28 08.01.2015 22:25
super bułeczki
Kuchenka 08.01.2015 14:23
wspaniałe
ilka01 08.01.2015 08:13
super przepis :)
Wiktoria29 07.01.2015 21:03
świetne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak