Drożdżowe ślimaki (rollsy) z cynamonem do odrywania

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 gram
  • sól

    1 szczypta
  • jajko

    2 sztuka
  • mleko 3,2%

    220 mililitr
  • cukier

    100 gram
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczka
  • drożdże

    40 gram
  • masło stopione

    50 gram
  • masło stopione

    4 łyżka
  • cukier

    6 łyżka
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, dodać sól. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki. Pozostawić do podrośnięcia na około 10 minut. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajka, podrośnięte drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto dolewając stopniowo rozpuszczone masło. Miskę z ciastem nakryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować na prostokąt o średnicy ok. 0,5 cm. Wysmarować masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć ciasno w rulon. Każdy rulon pociąć na około 2-3 cm kawałki. Ślimaki układać (zwinięciem do góry) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!

Rady: Upieczone ślimaki można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub polać lukrem.
Dla urozmaicenia smaku można do nadzienia dodać posiekaną czekoladę, pokrojone w drobną kostkę jabłka, rodzynki lub posiekane orzechy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 24.11.2016 09:05
smaczne rollsy : )
Kejti 10.02.2014 09:46
Świetny pomysł.
EmciaPichci 09.02.2014 09:02
ach jak muszą świetnie smakować i pachnieć!
IwonaDD 23.01.2014 20:04
wspaniałe ślimaczki, aż zapachniało cynamonem na ich widok!
dwa pokoje z kuchnią 26.11.2013 11:45
uwielbiam drożdżowe ślimaczki!
6zer 26.11.2013 10:47
apetycznie wyglada
Patriszja 26.11.2013 09:00
pysznie wygląda :)
Kolorowa 25.11.2013 21:59
odrywanie mi się podoba ;)
Noruas 25.11.2013 21:30
zjadła bym :) muszę się nauczyć robić ;)
Renata9 25.11.2013 21:08
pyszne ślimaczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat