Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ślimaki (rollsy) z cynamonem do odrywania

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 gram
sól 1 szczypta
jajko 2 sztuka
mleko 3,2% 220 mililitr
cukier 100 gram
cukier waniliowy 2 łyżeczka
drożdże 40 gram
masło stopione 50 gram
masło stopione 4 łyżka
cukier 6 łyżka
cynamon Prymat 1/2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaki (rollsy) z cynamonem do odrywania

Mąkę przesiać, dodać sól. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki. Pozostawić do podrośnięcia na około 10 minut. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajka, podrośnięte drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto dolewając stopniowo rozpuszczone masło. Miskę z ciastem nakryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować na prostokąt o średnicy ok. 0,5 cm. Wysmarować masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć ciasno w rulon. Każdy rulon pociąć na około 2-3 cm kawałki. Ślimaki układać (zwinięciem do góry) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!

Rady: Upieczone ślimaki można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub polać lukrem.
Dla urozmaicenia smaku można do nadzienia dodać posiekaną czekoladę, pokrojone w drobną kostkę jabłka, rodzynki lub posiekane orzechy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 24.11.2016 09:05
smaczne rollsy : )
Kejti 10.02.2014 09:46
Świetny pomysł.
EmciaPichci 09.02.2014 09:02
ach jak muszą świetnie smakować i pachnieć!
IwonaDD 23.01.2014 20:04
wspaniałe ślimaczki, aż zapachniało cynamonem na ich widok!
dwa pokoje z kuchnią 26.11.2013 11:45
uwielbiam drożdżowe ślimaczki!
6zer
6zer 26.11.2013 10:47
apetycznie wyglada
Patriszja
Patriszja 26.11.2013 09:00
pysznie wygląda :)
Kolorowa 25.11.2013 21:59
odrywanie mi się podoba ;)
Noruas 25.11.2013 21:30
zjadła bym :) muszę się nauczyć robić ;)
Renata9 25.11.2013 21:08
pyszne ślimaczki
Pyszota 25.11.2013 20:55
fajnie wyglądają
Kulinarna Ja 25.11.2013 20:47
uwielbiam je, często robię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak