Drożdżowe ślimaki

Drożdżowe ślimaki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • woda letnia

    200 ml
  • cukier

    1,5 łyżki
  • drożdże

    1,5 dag
  • sól

    1 szczypta
  • jajko

    1
  • masa makowa

  • masło 250 g

    1/3
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowe ślimaki
Drożdże rozpuszczamy z cukrem, następnie dolewamy do nich wodę oraz ciepłe, rozpuszczone masło – mieszamy i wlewamy do mąki z dodatkiem soli.
Krok 2 - Drożdżowe ślimaki
Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto, a następnie odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Drożdżowe ślimaki
Ciasto dzielimy na 3 części. Z 2/3 ciasta formujemy łącznie 5 brzuszków ślimaków , zostawiając spore wgłębienie w środku na mak, a z pozostałego ciasta formujemy głowe ślimaka
Krok 4 - Drożdżowe ślimaki
Do środka nakładamy gotową masę makową
Krok 5 - Drożdżowe ślimaki
Wszystkie częsci ślimaków smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy je przez pół godziny w temp. 180*

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

06.10.2012 15:09
ale fajne

zuzanna_z

29.03.2012 12:00
extra

stokrotka

22.10.2011 22:56
mój synek był zachwycony!

Beatris

22.10.2011 10:27
Na pewno pyszne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat