Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaczki z serem i jagodami Zewy
Wymieszać i zostawić zaczyn do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, oba cukry, wbić jajko, dodać wyrośnięty zaczyn i wymieszać ale chwilkę.
Wlać olej i wyrobić ciasto.
Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto rośnie twaróg, śmietanę, żółtko i budyń dobrze wymieszać i dodać do smaku cukier.
Składniki na lukier połączyć ( ilość zależy od tego jaki gęsty chcecie uzyskać ).
Gdy ciasto podwoi objętość rozwałkować go na prostokątny placek.
Na cieście rozsmarować masę serową i posypać jagodami.
Całość zwinąć w roladę i pociąć na plastry o grubości około 1,5 cm.
Układać je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia robiąc odstępy.
Ślimaki zostawić do podrośnięcia a gdy wyrosną włożyć blachy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Upieczone wystudzić i polać przygotowanym lukrem.