Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ślimaczki z malinami

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mleko 3,2% 225 mililitrów
masło 55 gramów
mąka tortowa 425 gramów
drożdże suche 8 gramów
cukier 55 gramów
jajko 1 sztuka

Składniki na nadzienie:

twaróg 250 gramów
serek homogenizowany waniliowy 150 gramów
śmietanka słodka 30-50 mililitrów
cukier 2-3 łyżki
maliny świeże 250-300 gramów
mąka ziemniaczana 1 łyżka
skórka z limonki 1 sztuka

Składniki na lukier:

cukier puder 120 gramów
masło 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
mleko 2 łyżki

Dodatkowo:

tłuszcz do formy 50 mililitrów
mąka do podsypywania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaczki z malinami

Przygotowanie ciasta:
Prostokątną blachę o wymiarach 24x28 smarujemy masłem i posypujemy mąką. Mleko i masło podgrzewamy razem, aż masło się rozpuści, a mleko będzie ciepłe. 2 szklanki mąki wsypujemy do misy robota, dodajemy drożdże, cukier oraz sól i mieszamy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy jajko i ciepłe mleko z masłem i ponownie mieszamy aż otrzymamy ciasto. Ciasto przekładamy na blat, dodajemy do niego pozostałą mąkę i zagniatamy na blacie posypanym mąką przez kilka minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozwalamy mu odpocząć ok. 10-15 minut.

Przygotowanie nadzienia:
Twaróg przekładamy do miski, dodajemy serek waniliowy, cukier i słodką śmietankę. Miksujemy/ucieramy aż składniki dokładnie się połączą i otrzymamy gładki serek. W drugiej miseczce łączymy maliny z mąką ziemniaczaną. Delikatnie potrząsamy malinami, by mąka dokładnie je pokryła.

Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach 30x35 i smarujemy przygotowanym serkiem. Serek posypujemy malinami, a na maliny dajemy startą skórkę z limonki. Zaczynając od dłuższego boku ciasta, zwijamy je w rulon. Ciasto kroimy na 12 równych części.

Bułeczki przekładamy do blachy (4 rzędy po 3 bułki w każdym) i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Gdy nasze ślimaczki wyrosną wstawiamy je do piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut.

Przygotowanie lukru:
W małej miseczce mieszamy cukier puder z roztopionym masłem, sokiem z cytryny i mlekiem. Jeśli lukier jest zbyt gęsty można dodać jeszcze 1 łyżkę mleka.

Ciepłe drożdżowe ślimaczki z malinami wyciągamy z piekarnika. Po 5 minutach polewamy je przygotowanym lukrem!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 23.08.2016 12:55
pyszności :)
AZgotuj 23.08.2016 11:47
piękne kolory :)
mysza75 23.08.2016 11:43
bardzo fajne ślimaczki do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak