Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe ślimaczki cynamonowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
drożdże 4 dag
cukier 6 łyżek
mleko 1 szklanka
cukier waniliowy
żółtko jajek 3
cynamon
cukier perlisty

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe ślimaczki cynamonowe

Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszyć drożdże, dodać połowę cukru i odstawić na chwilę aby zaczyn urósł ( około 15-20 minut).

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostały cukier, żółtka, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy około 7 min. Ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką, dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy z nich długie, wąskie pasy, które posypujemy cynamonem i zwijamy w ślimaczki. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pieczemy w 180 stopniach ok. 20-30 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 19.06.2013 16:03
Lubię takie
babajaga1969 12.02.2013 15:58
pyszne bułeczki :)
pajbek 12.02.2013 14:19
Smaczne to :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak