Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe serducha z czerwoną cebulką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
oliwa 40 ml
drożdże 20 g
mleko letnie 50 ml
cukier 1 łyzka
jajko 1 szt
mleko do posmarowania
Sól ziołowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
oliwa 1 łyzka
cebula 1/2 szt
cebula czerwona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe serducha z czerwoną cebulką

Kroki postępowania

1
Pokruszone drożdże wkładamy do kubeczka i zalewamy letnim mlekiem.
Krok 1 - Drożdżowe serducha z czerwoną cebulką foto
2
Dodajemy do nich cukier, łyżeczkę maki, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosły. Cebule obieramy i kroimy w drobna kosteczkę
Krok 2 - Drożdżowe serducha z czerwoną cebulką foto
3
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i rumienimy na niej cebule, doprawiając połową soli ziołowej. Po podsmażeniu ostudzić.
Krok 3 - Drożdżowe serducha z czerwoną cebulką foto
4
W misce wymieszać mąkę z resztą soli. Następnie dodać zaczyn z drożdży, jajko, podsmażoną cebulkę, oliwę i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Drożdżowe serducha z czerwoną cebulką foto
5
Wyrośnięte ciasto podzielić na małe kawałki ( w zależności od tego jakie serduszka chcemy) u mnie było to 12 kawałków. Z każdego kawałka uformować wałeczek i rozciąć go przez środek wzdłuż, nie docinając do końca.
Krok 5 - Drożdżowe serducha z czerwoną cebulką foto
6
Górny koniec zawijamy przez siebie i formujemy serduszko. Serduszka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Krok 6 - Drożdżowe serducha z czerwoną cebulką foto
7
Serduszka z wierzchu smarujemy mlekiem lub rozmąconym jajkiem i pieczemy ok 20 minut w 200 stopniach.
Krok 7 - Drożdżowe serducha z czerwoną cebulką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 24.11.2013 09:18
cieszę się ze się podoba pomysł
Róża1 23.11.2013 11:57
super pomysł !!!!!
Aannkaa82 14.08.2013 19:45
Wygladaja rewelacyjnie i na pewno tak też smakują.
Magula 18.02.2013 14:56
były pyszne i fajnie wyglądały
Alex_M 17.02.2013 12:44
pyszne :)
Danost 14.02.2013 10:56
zabieram do ulubionych
wyattearp 13.02.2013 18:54
piękne
SmakolykiJoanny 13.02.2013 18:11
Przepis zgłoszony do konkursu
gosia56 13.02.2013 17:53
PYCHA
Beata61 13.02.2013 17:48
na drugie śniadanie Walentynkowe i nie tylko :)
Poison1988 13.02.2013 17:13
ale super pomysł :) i jaki pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak