Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe serce

5.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na drożdżowe serce, wyjątkowy wypiek z ciasta drożdżowego, świetnie wyrażający uczucia dla bliskiej Ci osoby. 

Składniki:

Ciasto

mąka 250 gramów
mleko 0,5 szklanki
margaryna 1/4 kostki
drożdże 25 gramów
cukier 1/4 szklanki
jajko 1 do ciasta sztuka
jajko 1 do posmaowania sztuka

Budyń

mleko 1,5 szklanki
budyń malinowy 1 opakowanie
cukier do smaku

Kruszonka

mąka 1/5 szklanki
cukier 1/5 szklanki
masło 1/5 kostki

Dodatkowo

maliny świeże lub mrożone kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe serce

Przepis na drożdżowe serce - wyjątkowe ciasto na specjalne okazje takie jak urodziny, Dzień Matki, Dzień Kobiet, Dzień Babci etc. Słodka forma wyrażenia swoich uczuć. 

Dowiedz się:

  • jak wyrobić ciasto drożdżowe serce?
  • jak zrobić budyń malinowy?
  • jak zrobić kruszonkę?
  • ile piec ciasto drożdżowe serce?

Kroki postępowania

1

Drożdże rozprowadzamy w 1/4 szklanki letniego mleka. Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu dodajemy do niego jajko ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki.

Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy formę.

Krok 1 - Drożdżowe serce foto
2

Gotowe wykładamy na przygotowaną formę. U mnie w kształcie serca. Pozostawiamy wyższe brzegi ciasta, które smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Krok 2 - Drożdżowe serce foto
3
W środek wlewamy malinowy budyń.
Krok 3 - Drożdżowe serce foto
4
Na budyniu układamy kilka malin.
Krok 4 - Drożdżowe serce foto
5

Całość posypujemy kruszonką i pieczemy około 30 minut w 180º C.

Studzimy.

Krok 5 - Drożdżowe serce foto
6

BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń . Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Gotowy wykładamy na wyłożone ciasto drożdżowe.

KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski. Rozkruszamy w dłoniach. Kruszonką posypujemy ciasto.

Krok 6 - Drożdżowe serce foto
7

Myślę, że nie ma osoby która by nie lubiła zapachu unoszącego się po kuchni w trakcie pieczenia ciasta drożdżowego oraz samego świeżo upieczonego ciasta.

Krok 7 - Drożdżowe serce foto

Ciasto drożdżowe serce ma taki kształt, że od razu wiadomo iż zostało upieczone dla wyjątkowej osoby lub ukochanych osób :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 25.02.2014 00:00
cudowna propozycja
Iwona32 23.02.2014 17:49
piękne serce
gusia1000 25.01.2014 22:41
W sam raz do upieczenia na walentynki.
SylwiaMagdaSabin 02.01.2014 21:46
Fajna ta forma.
pawlito 24.12.2013 10:19
same słodkości
Pietruszka 24.12.2013 00:15
wygląda przepysznie
Mniam 26.11.2013 12:37
Przecudnie wygląda. Wspaniały wypiek dla bliskiej osoby :)
pierniczkowo 26.11.2013 12:21
cudnie wygląda :)
6zer
6zer 26.11.2013 10:58
smaczne ciasto, wyglada rewelacyjnie
wyattearp 26.11.2013 08:21
pychotka !!!!!!!!!!!!!
Kolorowa 25.11.2013 21:59
Ja pysznie ;)
V_kuchareczka 25.11.2013 21:19
znakomicie wygląda
Ola1984 25.11.2013 20:24
Serce wygląda przepysznie :)
everay 25.11.2013 19:47
piękne :))))
Aleksandra/Olcia 25.11.2013 19:03
super pomysł
mikrusiak 25.11.2013 18:53
wygląda bardzo pysznie...:)
malaczarna23 25.11.2013 18:15
pyszne ciasto:)
Megg 25.11.2013 18:08
prezentuje się wyśmienicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak