Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe sakiewki z fetą i ognistym kurczakiem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
filet z kurczaka 25 dag
feta 10 dag
masło 5 dag
drożdże świeże 3 dag
mleko 100 ml
jajko 2 szt.
oliwa 1 łyżka
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
sól do smaku
cukier szczypta
sezam do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe sakiewki z fetą i ognistym kurczakiem

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie po środku i dodać jajo, ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1/2 łyżeczki soli, szczyptę cukru oraz roztopione i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do czasu, aż podwoi swoją objętość.

Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w grubą kostkę. Posypać chili pieprzem cayenne, pieprzem białym, papryką ostrą, tymiankiem i solą. Wymieszać z oliwą z oliwek i przełożyć na patelnię. Smażyć do miękkości mięsa. Ostudzić. Kawałki kurczaka przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.

Ciasto drożdżowe ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości około 6 mm. Pokroić na kwadraty. Na każdym ułożyć po porcji farszu mięsnego i po małej kostce sera feta. Rogi każdego kwadratu zlepić, formułując sakiewkę. Po wierzchu posmarować roztrzepanym jakiem i posypać sezamem. Pozostawić 20 minut, aby podrosły.

Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 21.02.2013 23:33
aż chce się zajrzeć co jest w środku
jozefinach 22.01.2012 10:52
Bardzo ładnie prezentują się na zdjęciu.
caralajna 10.01.2012 18:09
są tak piękne że nie śmiałabym zjeść :)
aguus 15.12.2011 07:48
Przepis chętnie wykorzystam
pawel6 11.12.2011 17:48
Ciekawe..
Nina7 07.12.2011 08:13
Fajna propozycja:)
Misiek1 03.12.2011 21:08
Przepis rzeczywiście warty wykorzystania...
MAR3STA 01.12.2011 22:37
już planuję wykorzystać ten przepis na sylwestra;)
iziona 01.12.2011 08:54
Bardzo fajny pomysł, a efekt widać rewelacyjny.
ben-ka 01.12.2011 08:27
efekt pierwsza klasa!:)
agnieszka137 30.11.2011 23:29
pomysłowe, podoba mi się:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak