Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DROŻDŻOWE ROLLSY Z NADZIENIEM MAKOWO - BAKALIOWYM PACHNĄCE CYNAMONEM

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 2.5 szklanki
mleko ciepłe 0.5 szklanki
drożdże 30 gramów
masło 50 gramów
cukier 0.5 szklanki
jajko 2 szt.
cynamon Prymat 1 łyżeczka
rum 1 duża łyż.
jajko 1 szt.

Masa makowa

mak 250 gramów
cukier 100 gramów
jajko 1 sztuka
cukier 100 gramów
cynamon Prymat 1 łyżeczka
rum 1 duża łyż.

Porada

DO UPIECZENIA POTRZEBNA JEST FORMA W KSZTAŁCIE SERCA

Przepis i sposób przygotowania na: DROŻDŻOWE ROLLSY Z NADZIENIEM MAKOWO - BAKALIOWYM PACHNĄCE CYNAMONEM

Z drożdży, łyżki mleka i szczypty mąki oraz cukru zrobić zaczyn. Po wyrośnięciu połączyć z resztą składników i wyrobić ciasto hakiem robota kuchennego. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na prostokąt i nałożyć masę makowo-bakaliową. Mak sparzyć, zmielić i połączyć z resztą składników masy. Całość zwinąć wzdłuż większego boku i pokroić na cienkie plastry. Plastry ułożyć na wysmarowanej tłuszczem formie w kształcie serca. Posmarować jajkiem. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza do zrumienienia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak