Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe rogaliki z makiem i rodzynkami.

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

drożdże świeże 10 dag
cukier 2 łyżki
mleko ciepłe 1 szklanka
mąka tortowa 3 łyżki

Ciasto

mąka tortowa 1 kg
jajko 2 sztuki
białko 2 sztuki
cukier 1 szklanka
sól szczypta
olej 50 ml
mleko ciepłe 1 szklanka

Nadzienie

mak suchy mielony 20 dag
rodzynki pół szklanki
cukier do smaku
mleko gorące około 1 szklanka
olejek migdałowy według uznania

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do posypania

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki z makiem i rodzynkami.

Takie rogaliki są bardzo pyszne. Niezwykle mięciutkie i pachnące. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się cudowny zapach i już nie można sie doczekać kiedy będą gotowe.

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Jajka i białka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, sól i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto, na koniec dodajemy olej i zagniatamy aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

3. Masa makowa: Zmielony mak wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy do niego gorące mleko i mieszamy. Mleka wlewamy tyle i mak wchłonie. Następnie dodajemy rodzynki, cukier i olejek według uznania. Studzimy.

4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zawijamy formując rogaliki.

5. Rogaliki układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

6. Upieczone rogaliki studzimy, oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 30.05.2017 19:20
Dziękuję:)
Lis 02.02.2017 09:52
Przepyszne rogaliki:)
ada.la 05.12.2016 13:17
wyglądają pysznie
Babeczka35 30.10.2016 21:37
Dziękuję za tak miłe komentarze, a rogalikami częstuję, bo dużo upiekłam:)
Bernadeta1 30.10.2016 19:51
Bardzo lubię takie rogaliki
Barbara13 30.10.2016 17:36
Bardzo apetyczne
Wiesława1 30.10.2016 16:19
Pysznie wyglądają
Justi2401 30.10.2016 15:58
Jakie piękne rogaliczki :)
Agnieszka-87-25 30.10.2016 15:21
świetne są
anka1988 30.10.2016 11:12
wspaniałe rogaliki, z makiem jeszcze nie jadłam
gosia56 30.10.2016 10:34
pyszne porywam jednego do kawusi;)
KORAL 30.10.2016 10:16
Pyszne, uwielbiam takie rogaliki :)
dodi 30.10.2016 10:12
ale pyszniutkie
Ewelina1991 30.10.2016 10:06
wspaniałe rogaliki
Janina 30.10.2016 09:59
Wspaniałe ciasteczka, bardzo lubimy;))
Krystyna32 30.10.2016 07:41
bardzo apetyczne
MonikaW 30.10.2016 07:18
wspaniałe wyszły
Babeczka35 30.10.2016 07:18
Dziękuję:)
cukiereczek 30.10.2016 06:41
puszyste z fajnym farszem
Patrycja33 30.10.2016 03:31
mniam, mniam pyszności:-)
Franciszek 30.10.2016 00:03
pyszne do kawy
gusia1000 30.10.2016 00:02
Bardzo dobre.
Iwusia 29.10.2016 23:49
super są takie rogaliki :)
bietka 29.10.2016 23:46
Na pewno smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak